Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam



  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Cursus wiskunde voor 50-plussers


In Nieuws, door Ionica

Dit bericht is speciaal voor onze lezers boven de 50 (maar we blijven gewoon `jij' zeggen hoor, we willen niet dat jullie je gelijk stokoud voelen). Neem je je al jaren voor om je eens wat meer te verdiepen in wiskunde? Dan is 2009 het jaar om eindelijk iets met deze goede voornemens te doen!

Frans Oort geeft vanaf vier maart een reeks van acht wekelijkse colleges over Vermoedens in de wiskunde. De colleges vinden plaats in Utrecht en inschrijven kan bij Hoger Onderwijs voor Ouderen. Hieronder de beschrijving van de cursus.

In de wiskunde wordt vooruitgang geboekt door vragen, open problemen, precies te formuleren, en wel in de vorm van ‘vermoedens’. We zullen zien hoe Gauss bewees dat de regelmatige 17-hoek kan worden geconstrueerd met passer en liniaal, maar dat dit ook weer leidt tot een vraag over priemgetallen: vaak geeft een vraag in het ene gebied aanleiding tot een open probleem in een heel ander gebied. Zo werden er in de twintigste eeuw allerlei problemen opgelost, zoals de Laatste Stelling van Fermat, maar kwamen er ook nieuwe vragen bij. Wiskunde is een fascinerend en levend vak.

We behandelen in deze cursus allerlei structuren, maar ook concrete vragen. We gaan ook in op de wijze waarop de moderne wiskundige precieze notatie kiest om gedachten nauwkeurig te formuleren. Hierdoor wordt niet alleen een intrigerende kijk geboden op de wereld van de oude, maar ook op die van de moderne wiskunde.

Het materiaal van de cursus is begrijpelijk zonder specifieke wiskundige voorkennis op academisch niveau. Van cursisten wordt wel verwacht eenvoudige, abstracte structuren ook echt te willen doorgronden, het studiemateriaal telkens van tevoren te bestuderen en sommige behandelde bewijzen later ook zelf nog eens te willen uitwerken.

Frans Oort is één van onze favoriete professoren. Hij vertelde eerder zo bevlogen over deze cursus dat we ons gelijk wilden aanmelden, maar helaas behoren wij niet tot de doelgroep. We bevelen zijn colleges van harte aan, we denken dat een gemotiveerde student daar echt heel erg veel moois kan ontdekken!