Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam



  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Onzinvergelijkingen


In Nieuws,Trivia, door Jeanine

Simon Singh heeft deze week in The Guardian een oproep gedaan aan de lezers. Hij ergert zich al tijden aan alle onzinnige vergelijkingen die hier en daar verschijnen in de Britse pers om dagelijkse fenomenen te beschrijven. Er zijn vergelijkingen verschenen voor de perfecte sitcom, de fijnste dag van het jaar en de kans om een penalty te scoren. Het schokkendst vind ik nog wel dat Singh zelf benaderd werd door een kerstmarkt om een formule te bedenken voor de beste dag om met Christmas shopping te beginnen, waar natuurlijk de dag uit moest komen dat de betreffende markt open ging.

(Deze vergelijkingen komen natuurlijk van xkcd.)

Er zijn natuurlijk ook vergelijkingen voor alledaagse fenomenen die niet door PR-bureaus bedachte onzin zijn, maar gebaseerd zijn op onderzoek. Die zijn echter nauwelijks nog te herkennen tussen alle onzin die verspreid wordt. Singh vindt het daarom van belang deze onzinvergelijkingen aan de kaak te stellen en hij roept zijn lezers op om vergelijkingen van dit soort die de komende twaalf maanden verschijnen in de Britse pers op te sturen. Eind 2010 zal dan de prijs voor de vreselijkste vergelijking worden uitgedeeld. Er is nog geen naam voor de prijs; ook daarvoor zijn suggesties welkom. Kijk hier hoe je mee kan doen.

Ik ken niet zoveel van dit soort nergens op gebaseerde vergelijkingen in de Nederlandse pers. Nederlandse artikelen mogen ook niet meedoen aan Singhs wedstrijd. Maar je kunt ze natuurlijk wel naar ons sturen als je ze tegenkomt!