Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam



  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Pi dag


In Geschiedenis,Trivia, door wiskundemeisjes

Na weken van fotoshoots, sponsors regelen en klussen met de lay-out is het dan zo ver: de wiskundemeisjes weblog gaat vandaag van start!

geel.jpg

Vandaag is het π-dag (pi-dag), want in de Amerikaanse notatie wordt 14 maart geschreven als 3/14 en π begint met 3.14... gevolgd door nog een heleboel decimalen (oneindig veel om precies te zijn). π is gedefinieerd als de verhouding tussen de omtrek van een cirkel en zijn diameter. Voor elke cirkel komt daar hetzelfde getal uit.

Dit jaar bestaat het pi-teken precies 300 jaar (maar ik vermoed niet dat er een feestje wordt georganiseerd). In 1706 gebruikte William Jones als eerste dit symbool. Hij had een formule bedacht om pi te benaderen en schreef op π = 3.14159. In 1737 nam de bekende wiskundige Euler het symbool π over, waardoor het algemeen gebruikt werd. Er is gekozen voor de Griekse letter π, omdat die in het Griekse alfabet de p is en het Engelse woord voor omtrek perimeter is.

De verhouding waar π voor staat was al veel langer bekend dan het symbool. Bij het verdelen van land of het bakken van taarten was het handig om de waarde van deze constante ongeveer te kennen. Rond 2000 voor Christus hadden de Egyptenaren al ontdekt dat π iets groter was dan drie. Archimedes vond 200 voor Christus een heel goede schatting, hij rekende uit dat π ergens tussen 3.140845 en 3.142857 moest liggen. Inmiddels zijn er 1.241.100.000.000 decimalen van pi berekend. Voor de meeste berekeningen heb je aan een stuk of tien cijfers achter de komma al ruim voldoende. Op mijn mooie ThinkGeek-shirt staan 4493 decimalen. Dat is maar goed ook, want ik kom zelf uit mijn hoofd nooit verder dan 3.14 en nog wat.

Op internet is ontzettend veel te vinden over pi. Filmmakers, schrijvers en spirituele goeroes dichten dit getal allerlei fantastische dingen toe. Vorige jaar heb ik met Giel van Kennislink een stukje geschreven over de zin en onzin hiervan: De Pi-code. Onderaan het stuk staan links voor wie meer wil lezen.
(Ionica)