Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Het vermoeden van Goldbach


In Geschiedenis,Leestip, door wiskundemeisjes

Op 18 maart 1690 werd de wiskundige Christian Goldbach (1690 - 1764) geboren in Königsberg (toen in Pruisen, nu heet het Kaliningrad en ligt het in Rusland).

Hij werkte vooral in de getaltheorie en wisselde brieven met de veel beroemdere wiskundige duizendpoot Euler (1707 - 1783). In een van die brieven uit 1742 formuleerde Goldbach een vermoeden dat neerkomt op de volgende bewering: ieder even getal groter dan twee is de som van twee priemgetallen. (Een priemgetal is een getal groter dan 1 dat geen andere delers heeft dan zichzelf en 1.)

Deze bewering klinkt eenvoudig, maar toch is het nog nooit iemand gelukt om dit vermoeden te bewijzen. Je kunt natuurlijk proberen om alle even getallen om de beurt als som van twee priemgetallen te schrijven, maar er blijven er dan altijd oneindig veel over waarvoor je het niet gecontroleerd hebt. En een algemeen bewijs voor alle even getallen is er dus nog niet.

goldbach

Leestip: Oom Petros en het vermoeden van Goldbach van Apostolis Doxiadis; een aansprekende roman over een oom die het zwarte schaap van de familie is, omdat hij zijn leven heeft verkwanseld in een poging het vermoeden van Goldbach te bewijzen. Een verhaal waaruit duidelijk blijkt hoe fascinerend, maar ook hoe frustrerend een onopgelost probleem kan zijn! Voor een euro of zes te koop bij De Slegte.

(Jeanine)

5 reacties op “Het vermoeden van Goldbach”

 1. Steven:

  Dat een op het eerste oog zo simpel probleem toch zo lastig kan zijn....
  Hier lijkt me dus nog werk aan de winkel voor de wiskundigen onder ons ;-) Als die dan maar niet zo eindigen als Oom Petros (heb t boek niet gelezen, maar kan me daar wel iets bij voorstellen)
  Greetz,.....

 2. johan Bamelis:

  Heb het boek gelezen. Gewoon subliem en een aanraader voor ieder wiskundi geïnteresseerde.

  Men zou warempel zin krijgen om het ook te proberen!

  JB

 3. Britt:

  Weet u of ze dit boek in voorraad hebben bij de Slegte want ik zoek het al lang.
  Bij welke Slegte heeft u hem vandaan?

 4. wiskundemeisjes:

  @ Britt: Ik heb het gekocht bij De Slegte in Leiden. Ik weet niet heel zeker of ze het nog steeds hebben, maar er heeft in ieder geval heel lang een stapeltje gelegen. Het ligt bij de D bij de ramsj-boeken bij Nederlandse Romans, waarschijnlijk. Succes!

 5. Random 10 from the Bogroll « Qulog 2.0:

  [...] 6. Wiskundemeisjes - serie van drie postjes (1, 2, 3) over het vermoeden van Goldbach, dat elk even getal te schrijven is als de som van twee priemgetallen. [...]

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.