Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Een wiskundedame: Emmy Noether


In Geschiedenis, door wiskundemeisjes

Op 23 maart 1882 werd Emmy Noether (1882 - 1935) geboren. Emmy Noether was een van de beroemdste vrouwelijke wiskundigen ooit. Ze heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de abstracte algebra aan het begin van de twintigste eeuw.

Emmy Noether

In haar tijd was het niet gemakkelijk om als vrouw wiskundige te worden. Onofficieel mochten vrouwen wel studeren aan de Duitse universiteiten. Iedere docent moest echter toestemming geven als een vrouw zijn colleges wilde volgen. Emmy Noether ging studeren in Erlangen en daarna in Göttingen, waar ze colleges volgde bij onder andere Hilbert, Klein en Minkowski.

Hoewel vrouwen niet volledig mee konden doen in de academische wereld, publiceerde Emmy Noether veel en groeide haar reputatie snel. In 1915 nodigden Hilbert en Klein haar uit om terug te komen naar Göttingen. In 1919 kreeg ze toch toestemming om haar Habilitation te halen (dat is een graad die nodig is om hoofddocent te worden), maar daarvoor gaf ze toch al colleges: haar colleges werden aangekondigd als colleges van Hilbert met haar als assistent!

Eerst werkte Noether aan invariantentheorie en aan fysische problemen en ze bereikte een resultaat in de algemene relativiteitstheorie waar Einstein zich lovend over uitliet. Daarna verdiepte ze zich in de ideaaltheorie, een belangrijk onderdeel van de moderne algebra die in deze tijd steeds verder ontwikkeld werd. Toen ze in 1933 ontslagen werd omdat ze joods was, vertrok ze naar de VS.

De Nederlander Van der Waerden studeerde bij Noether in 1924 en hij baseerde het tweede deel van zijn beroemde en invloedrijke leerboek Modern Algebra op haar colleges en colleges van Artin.

Bij haar overlijden schreef Einstein een brief aan de uitgever van The New York Times, die slechts kort verslag gedaan had van Noethers overlijden, een In Memoriam, waarin hij schrijft:

Within the past few days a distinguished mathematician, Professor Emmy Noether, formerly connected with the University of Göttingen and for the past two years at Bryn Mawr College, died in her fifty-third year. In the judgment of the most competent living mathematicians, Fräulein Noether was the most significant creative mathematical genius thus far produced since the higher education of women began. In the realm of algebra, in which the most gifted mathematicians have been busy for centuries, she discovered methods which have proved of enormous importance in the development of the present-day younger generation of mathematicians. Pure mathematics is, in its way, the poetry of logical ideas. One seeks the most general ideas of operation which will bring together in simple, logical and unified form the largest possible circle of formal relationships. In this effort toward logical beauty spiritual formulas are discovered necessary for the deeper penetration into the laws of nature.

(Jeanine)

5 reacties op “Een wiskundedame: Emmy Noether”

 1. Ionica:

  Gaf zij zich soms ook niet voor een man uit? Of was dat iemand anders?

 2. Camiel:

  Nee, dat was Sophie Germaine. Ken je wiskundemeisjes!

 3. Tom Verhoeff:

  Een alleraardigst boek dat Emmy Noether in het spotlicht zet: Symmetry and the Beautiful Universe door Leon M. Lederman en C. T. Hill (Prometheus Books, 2004; ISBN: 1591022428). Zie ook de (lovende) recensies bij amazon.com. Het boek behandelt behalve (moderne) natuurkunde ook het leven van Emmy Noether en bevat achterin een appendix over symmetrie en (wiskundige) groepen.

  Ik heb het onlangs gelezen en heb er het nodige van opgestoken. Met name dat Emmy een fraaie en belangrijke stelling in the mathematische fysica bedacht heeft en ook bewezen heeft. Een misschien wat kort door de bocht formulering van deze stelling luidt: bij natuurwetten is er een 1-1 correspondentie tussen continue symmetrieën en behoudswetten. Als de natuurwetten een zeker symmetrie hebben dan hoort daar een behoudswet bij, en omgekeerd, geldt een zekere behoudswet voor de natuurwetten, dan hoort daar een continue symmetrie bij.

  Bijvoorbeeld translatiesymmetrie correspondeert met behoud van impuls; rotatiesymmetrie met behoud van draaimoment; symmetrie onder verschuiving in de tijd met behoud van energie; behoud van lading is een lastig geval dat een heel hoofdstuk vergt en de moderne natuurkunde inluidt. Merk op dat spiegeling geen continue symmetrie zou zijn (bovendien blijkt deze niet te gelden voor de huidige "geaccepteerde" natuurwetten).

 4. Hans Verdonk:

  Wat een mooi artikel over Emmy Noether.Ik had nog nimmer van haar gehoord.. Bedankt voor jullie bijdrage.A propos, jullie site mag er zijn!Geweldig goed!!

 5. Hans Verdonk:

  Reactie!

  Goed stuk over Emmy Noether. Ik had er nog nooit van gehoord. Gaan jullie svp door met jullie magazines!!

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.