Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wiskundigen zijn als...


In Trivia, door wiskundemeisjes

Wiskundigen houden van vergelijkingen. Ik hoorde de afgelopen weken twee aardige.

Een zwembad is net een kop koffie
zwembadkoffie

Vorige week vertelde Jaap Top op het Nederlands Mathematisch Congres over Jean-Pierre Serre, de eerste winnaar van de Abelprijs. Op een congres op Texel beweerde Serre eens dat een zwembad eigenlijk net zo iets is als een kop koffie. Iemand protesteerde (dat was waarschijnlijk geen topoloog) dat er wel degelijk wezenlijke verschillen waren. Bij koffie is het bijvoorbeeld heel makkelijk om bij het roeren de koffie over de rand van het kopje te laten klotsen. Hoe zat dat dan bij een zwembad?

Serre kreeg een groepje wiskundigen zo gek om in het zwembad van hun hotel samen de beweging van een koffielepeltje na te bootsen. En jahoor, het water klotste vrij snel over de rand. De hotelmanager heeft nu waarschijnlijk wiskundigen op de zwarte lijst gezet tussen voetbalhooligans en andere vandalen.

Een douchestraal is net een complex getal

douche

Complex.png

Johan Konter vertelde op een weekend van Vierkant voor wiskunde dat een douchestraal eigenlijk net een complex getal is. Laten we (voor de mensen die niet van complexe getallen houden) beginnen met de douchestraal. Er zijn twee manieren om dezelfde soort douchestraal te krijgen:

 1. (Old school) Je hebt een knop voor warm water en een knop voor koud water en je draait aan deze knoppen tot je de goede temperatuur en straalkracht te pakken hebt.
 2. (Hipsters) Je hebt een thermostaatkraan en je stelt met een knop de temperatuur in en met een andere knop de straalkracht.

En dan nu de complexe getallen. Op de old school manier bepaal je een complex getal door zowel zijn reële als zijn imaginaire deel te geven. Echte hipsters maken echter hun complexe getallen door zowel de straal als de hoek te geven. Zie ook het mooie plaatje hierboven. Liefhebbers kunnen de details nu verder zelf invullen...

(Ionica)

6 reacties op “Wiskundigen zijn als...”

 1. Camiel:

  =

  Hoe topologen ontbijten is mij een raadsel.

 2. Camiel:

  Ow, geen html ondersteuning...

  Er stond =

 3. Florine:

  Hee, dat complexe getal is een douche-straal is precies mijn basistransformaties-in-de-badkamer postje van een tijdje terug! Alleen ging dat niet per se over complexe getallen, maar over - nou ja, basistransformaties dus, zwaartepuntscoördinaten of totaal impulsmoment ofzo. Even zien of ik mag html-en: stukje is hier te vinden.

 4. Ionica:

  Dat is grappig! Misschien had Johan dat wel gelezen... Ik zag het nu voor het eerst. Van mij krijg je zeker nerd-punten!

 5. Camiel:

  :(

  Derde poging, nu echt zonder verboden tekens:
  Er stond eenplaatjevaneendonut=eenplaatjevaneenkoffiekopje

  Je had erbij moeten zijn...

 6. Telefoon:

  Dat verhaal over die douchestraal is voor mij hogere wiskunde.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.