Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

De Bankgiroloterij (2)


In Nieuws, door wiskundemeisjes

Op 10 april schreven we een stukje over De Bankgiroloterij. De Reclame Code Commissie heeft echter ook niet stilgezeten: toen de Bankgiroloterij de misleidende reclames gewoon bleef uitzenden heeft ze besloten de uitspraak openbaar te maken en te verspreiden via een persbericht:

Commercials BankGiro Loterij misleidend

De Reclame Code Commissie heeft de commercials van de BankGiro Loterij misleidend bevonden. Deze geven een misleidende voorstelling van de kans dat men een prijs wint.

Zowel in de radio- als in de televisiecommercial wordt gezegd dat “gemiddeld 1 op de 5” wint, “dus van elke 5 deelnemers wint er altijd 1”. De conclusie dat van elke 5 deelnemers er altijd één wint is onjuist, waardoor de uitingen een onjuiste, te gunstige voorstelling geven van de winkans.

Omdat de Commissie de BankGiro Loterij al eerder heeft aanbevolen zich niet op onjuiste wijze uit te laten over de winkans heeft de Commissie besloten deze uitspraak openbaar te maken.

Kenmerk: Dossiers 06.0066 A en 06.0066 B d.d. 13 april 2006

(Jeanine)

6 reacties op “De Bankgiroloterij (2)”

 1. Han:

  ik dacht dat ze dit zeiden:
  "Van iedere 5 deelnemers wint er altijd 1 een prijs. Gegarandeerd!"
  toch? dat is toch wat anders dan dat er gemiddeld 1 op de 5 een prijs wint.

 2. Ionica:

  Wel goed lezen hè, het gaat om de zin "dus van elke 5 deelnemers wint er altijd 1". Daar mag je eventueel zelf "Gegarandeerd!" achter zetten...

 3. Egbert Zijlema:

  Bovendien is van winnen geen sprake. De "een op de vijf"-uitkering bedraagt twee euro, terwijl de inleg zes euro vijfenzeventig is. Vroeger was het een ongeschreven regel dat een eigen geldje de ondergrens van de prijzenpot bepaalde. Sinds de BGL in commerciële handen is gevallen, is deze regel overboord gezet. Zie: http://home.planet.nl/~egbert.zijlema/bankgiroloterij.html

 4. cupido:

  Ze beloven ook dat ik met 5 andere mensen(namen worden daarbij gegeven)1 van de 5 winnaar kan zijn van een Fiat Panda.
  Moet daarvoor een code in toetsen en gelijk mijn gegevens invullen en dan doe ik mee.
  Een mooi lokkertje als je er intrapt.

 5. Frans Maarschalkerweerd:

  Ik doe al 30 jaar mee, nog nooit wat gewonnen.!

 6. Egbert Zijlema:

  De koppeling in mijn bericht van 3 januari 2007 doet het niet meer, doordat KPN sinds de opheffing van Planet Internet de URL-variant met een e-mail alias ("~egbert.zijlema") ineens niet meer ondersteunt. Dat is vreemd want Planet Internet vertelde dit kunstje indertijd maar al te graag aan alle nieuwe klanten, opdat die geen internetadressen met hun administratieve accountnaam op het web hoefden te verspreiden.

  Los daarvan: ik heb het artikel over de BGL voorlopig even van mijn site gehaald, omdat ze het "1 op de 5 wint"-verhaal, waarop mijn kritiek vooral was gericht, niet langer gebruiken in hun reclames. Zie: http://www.egbertzijlema.nl/bankgiroloterij.html. Of het in een andere vorm terugkomt kan ik op dit moment niet zeggen.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.