Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Vierkant: op kamp met de wiskundemeisjes!


In Uitjes, door wiskundemeisjes

Al jaren ben ik actief voor de stichting Vierkant voor Wiskunde. Deze stichting heeft als doel aan jongeren vanaf 10 jaar te laten zien hoe leuk en inspirerend wiskunde kan zijn. Een van de manieren waarop Vierkant dit doet is het organiseren van wiskundige zomerkampen voor scholieren.

vierkant6

Op kamp wordt meestal 's middags een groot wiskundig onderwerp uitgediept, bijvoorbeeld priemgetallen, landkaarten, rotaties of logica. Ook zijn er grote weekproblemen, waaraan je de hele week kunt puzzelen of knutselen en waar op vrijdag de winnaars van bekend worden gemaakt. (Er zijn verhalen bekend van nachtelijke knutselsessies om alles maar op tijd af te hebben...)

Elke kampdag beginnen we met ochtendproblemen (en nee, het gaat dan niet om ochtendhumeuren of problemen met wakker worden, hoewel de ochtendproblemen hier wel tegen helpen!). Dit is een voorbeeld van een ochtendprobleem van vorige zomer:

Vijf begeleiders zitten om de tafel en allemaal hebben ze een petje opgezet omdat dat nou eenmaal bij de puzzel hoort. Er wordt afgesproken dat iedereen met een wit petje op de waarheid zal spreken en dat iedereen met een zwart petje op zal liegen.
Arjen zegt: ``Ik zie een wit petje en drie zwarte.''
Birgit zegt: ``Ik zie drie witte petjes en een zwart.''
Jeanine zegt: ``Ik zie allemaal zwarte petjes.''
Relinde zegt: ``Ik zie allemaal witte petjes.''
Maar Willem Jan valt uit zijn rol en zegt alleen: ``Hoe lang moeten we die dingen nog op houden?''

Welke kleur heeft het petje van Willem Jan en waarom is dat zo?

vierkant1

Maar deze zomerkampen zijn niet alleen wiskundig, ze zijn ook nog eens erg gezellig! Veel deelnemers keren dan ook elk jaar weer terug. Buiten de wiskundige onderdelen is er ruim de tijd voor volleybal, voetbal, tafeltennis, spelletjes spelen, knutselen, kletsen, lezen, wat je maar wil. Bovendien organiseren we ook activiteiten als bosspellen (vooral spannend in het donker!), theater, een zwemmiddag en nog veel meer, maar dat houden we nog even geheim!

vierkant5

Deze kampen zijn niet alleen bedoeld voor buitengewoon intelligente scholieren, iedereen die ervan houdt zijn of haar hersens te kraken op originele & uitdagende puzzels en problemen is welkom!

Last but not least: op kamp C, het kamp voor middelbare scholieren van klas 3 tot en met 6, zullen allebei de wiskundemeisjes mee gaan als begeleiders! Mocht je je in de juiste leeftijdscategorie bevinden en wel benieuwd zijn naar de wiskundemeisjes in levenden lijve: dit is je kans!

vierkant2

De zomerkampen zitten nog niet vol, dus als het je wel leuk lijkt om mee te gaan, of als je kinderen dan wel leerlingen hebt die geïnteresseerd zouden kunnen zijn, kijk dan voor meer informatie op de site van Vierkant voor Wiskunde.

(Jeanine)

9 reacties op “Vierkant: op kamp met de wiskundemeisjes!”

 1. Steven:

  Toch jammer dat ik dan niet in de juiste leeftijdscategorie val; want het is natuurlijk altijd leuk om (een van) de wiskundemeisjes in levende(n?) lijve te ontmoeten :-)

 2. Ionica:

  Ik weet welke kleur het petje van Willem Jan heeft!

 3. Jeanine:

  @ Ionica: Goed zo! Jij wordt vast een heel goede begeleider! (Als het antwoord klopt, natuurlijk, maar daar heb ik alle vertrouwen in.) ;-)

  En zijn er nog meer enthousiaste lezers die het puzzeltje hebben opgelost (en niet vorige zomer mee waren op vierkantkamp)?

 4. Camiel:

  Moeten die enthousiaste lezers die het puzzeltje hebben opgelost maar niet mee waren op vierkantkamp hun oplossing delen of verborgen houden voor andere puzzelaars?

 5. Ionica:

  @ Camiel: De enthousiaste lezers die het puzzeltje hebben opgelost maar niet mee waren op vierkantkamp mogen hun oplossing zelf komen vertellen aan de wiskundemeisjes. Schikt morgenavond rond 18.50?

 6. Camiel:

  Be there or be ^2 !

 7. Jeanine:

  @ Camiel: :-)

 8. Wiskundemeisjes » Wie liegt en wie niet?:

  [...] Willem Jan Palenstijn (met het witte petje) wees mij op dit leuke stripje waarin een bekend logica-raadsel op een wel erg originele manier wordt opgelost! [...]

 9. jan:

  Kan iemand mij het goede antwoord geven van dit raadsel?

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.