Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Leuke columns met wiskunde


In Grapjes,Leestip,Quotes, door wiskundemeisjes

Afgelopen donderdag stond er in Delta (universiteitskrant van de TU Delft) alweer een leuke column van wiskundige Robbert Fokkink. Ik citeer even een stukje:

Ooit zat ik in de auto met Togo Nishiura, een wiskundige uit Detroit. Wij vonden elkaar in een klaagzang op de belabberde wiskundekennis van de studenten van tegenwoordig. Togo's vrouw Elly zat zwijgzaam achter in de auto. Na een tijdje werd ze het zat. "Boys, according to you, which country has the best mathematicians?" Daar hoefden wij niet lang over na te denken: de Sovjet-Unie natuurlijk. In het krakerige accent van het Midden-Westen klonk het vervolgens vanaf de achterbank: "So boys, tell me, how is that country doing, economically?" Wij hielden ons stil. "My point exactly", besloot Elly, ze kruiste haar armen en staarde naar buiten. Wij hebben die autorit verder niet veel gezegd.

Eens per maand staat er zo'n column van Fokkink achterop Delta en bijna altijd vind ik die erg grappig. Erg objectief ben ik niet, want toen ik voor Delta werkte heb ik ongeveer eens per week gevraagd of deze man geen eigen column kon krijgen. Ik moest namelijk altijd erg hard lachen om de grappen van Robbert Fokkink. De vaste redactie was eerst niet zo enthousiast over het idee (straks staat er elke keer iets over wiskunde, brrr), maar na een jaar van mijn gezeur verzuchtten ze dat die wiskundige dan maar eens een proefstukje moest inleveren. Zo kwam alles goed en nu kan ik (en de andere Fokkink-fans) elke maand lachen om nieuwe grappen van Robbert Fokkink.

Hij schrijft vaak (maar niet altijd) over wiskunde. Hier is nog een quote:

In de Verenigde Staten zat ik in het vliegtuig naast een vriendelijke jongeman, die er achter kwam dat ik een wiskundige ben. "A math professor, that is sooo cool", jubelde hij. Dit was de eerste en ongetwijfeld meteen ook de laatste keer dat mijn professie zo uitbundig werd begroet. Het moest ook wel gebeuren in de Verenigde Staten, want daar wonen heel veel van die hinderlijk positieve Ratelbanden.

De rest van zijn columns is te vinden in het archief van Delta, onder lifestyle. Mijn favoriet gaat over negatieve getallen, laatst zag ik dat iemand hem in de gang bij informatica had opgehangen. Lees zelf waarom: Negatieve getallen.

(Ionica)