Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

De favoriete (nog levende!) wiskundige van... (1)


In Favoriete wiskundigen, door wiskundemeisjes

Vanaf nu presenteren de wiskundemeisjes elke laatste donderdag van de maand een vast item: de favoriete (nog levende!) wiskundige van... Wij hebben zelf namelijk geen goed overzicht wie de grote wiskundigen van deze tijd zijn. Het leek ons leuk om dat aan verschillende gerespecteerde professoren te vragen. Want we kennen namen als Pythagoras, Fermat, Gauss en Euler wel, maar wie zijn de helden van de 20ste en 21ste eeuw?

Het spits van deze rubriek wordt afgebeten door Manjul Bhargava.

Manjul

Deze jonge professor aan Princeton heeft het 290 vermoeden bewezen, hierover heeft Jeanine een apart stuk geschreven: De 290 stelling. We vragen aan Manjul Bhargava wie hij de grootste wiskundige van deze tijd vindt. Hij noemt eerst verschillende namen, maar als hij maar één iemand mag noemen, dan kiest hij Abelprijswinnaar Jean-Pierre Serre. "Omdat deze man een levende legende is, wiens werk veel gevolgen heeft en die op zo veel gebieden heeft gewerkt en dat nog steeds doet, al wordt hij dit jaar tachtig."

Serre

Wij schreven twee keer anekdotisch over Serre in Wiskundigen zijn als... en Meet & Greet Jean-Pierre Serre. We zullen hier zijn leven en werk niet uitgebreid beschrijven, maar voor wie meer wil weten: de pagina over Serre in de Engelse Wikipedia is een goed beginpunt.

(Ionica)

4 reacties op “De favoriete (nog levende!) wiskundige van... (1)”

 1. Gary:

  Hoi hallo daar,

  ik las over jullie in de krant, en heb even de site bezocht.
  erg grappig, vooral de grappige wiskunde weetjes en ook die levende wiskunde-held van de maand.
  Ik ben laatste jaars scheikunde student, en met mijn project groepje heb ik goed genoten van jullie site. Leuk!

  doei. Gary

 2. Wiskundemeisjes » De favoriete (nog levende!) wiskundige van… (18):

  [...] niet fungeren als Oorts favoriet. En omdat Serre al twee keer eerder als favoriet gekozen is (door Manjul Bhargava en door Michael Atiyah) praten we verder over Oorts vierde [...]

 3. Chantal:

  Weten jullie waarom je de lettering van de hoekpunten in tegengestelde alfabethische volgorde moet plaatsen?

 4. Martijn:

  @Chantal: als je de hoeken van een veelhoek van letters voorziet, doe je dat gewoon in alfabetische volgorde. Het punt is dat je de keus hebt in welke volgorde je de hoeken afloopt. Wiskundigen doen dat altijd tegen de klok in.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.