Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Jacht op wiskundigen


In Nieuws, door wiskundemeisjes

Vandaag stond in het Financieele Dagblad een artikel over het tekort aan wiskundigen voor het bedrijfsleven. Hoewel niemand mij nog heeft gebeld voor zo'n baan met een aanvangssalaris van 4500 euro, is het toch fijn om te weten dat wiskundigen gewild zijn. Het is minder leuk om te lezen, dat het niveau van de opleidingen lager wordt. Hieronder vind je een stuk van het artikel.

(Ionica)
dagblad

Bank jaagt op schaarse bèta’s

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen kampen met een groot gebrek aan wiskundig talent. Scholieren tonen nauwelijks belangstelling voor technische studierichtingen en Nederlandse studenten in toegepaste wiskunde worden al op de campus benaderd door grote buitenlandse zakenbanken als JPMorgan, Morgan Stanley en Goldman Sachs .

‘Daardoor loopt de positie van Nederland als innovatief financieel centrum gevaar’, zegt Jean Frijns, die bijna twintig jaar verantwoordelijk was voor het beleggingsbeleid van pensioenfonds ABP en tegenwoordig is verbonden aan de Vrije Universiteit. ‘Kennis die nodig is voor de waardering van derivaten komt bijvoorbeeld al vaak uit het buitenland.’

Volgens Bert Bruggink, de hoogste financiële man bij Rabobank, loopt het tekort aan kwantitatief geschoolde mensen alleen al bij zijn werkgever op tot ‘tientallen per jaar’. ‘Het zijn hoogwaardige banen met aanvangssalarissen van minimaal €4500 per maand. In toenemende mate vormen deze mensen het hart van de financiële instellingen. Met als gevolg dat ook de werkgelegenheid van talloze advocaten, adviseurs en accountants van hen afhankelijk is.’
...

Ook over de kwaliteit van het wiskundeonderwijs toont de financiële sector zich allerminst tevreden. ‘Vijf jaar geleden kon ik mijn studenten aanmerkelijk ingewikkeldere opdrachten voorschotelen’, zegt Jean Frijns. ‘Het niveau is helaas sterk achteruit gegaan.’

Dat is deels te wijten aan het onderwijssysteem. ‘Universiteiten worden afgerekend op het aantal studenten dat zij afleveren’, aldus Hans Nieuwenhuis, hoogleraar econometrie in Groningen. ‘Als ik bij de examens te moeilijke vragen stel, krijg ik last met mijn collega’s. Zij zijn bang dat het ten koste gaat van het budget van de vakgroep.’

Verder blijft de instroom van studenten sterk achter bij de behoefte. ‘Vroeger had ik tachtig tot honderd eerstejaars’, zegt Nieuwenhuis. ‘Tegenwoordig ben ik al blij met dertig studenten.’

7 reacties op “Jacht op wiskundigen”

 1. Michiel Kosters:

  4500 Euro per maand is niet niks... Ik wou dat iemand mij zo'n vakantiebaantje zou aanbieden (voor minder geld is het natuurlijk ook wel goed :p).
  Ik vraag me echter af of het niveau van de universiteiten echt achteruit is gegaan. Volgens mij ligt het meer aan het niveau van wiskunde op de middelbare scholen (als je weet hoe je rekenmachientje werkt, dan kan je alles).

 2. Ionica:

  Toen in in 1998 aan de universiteit begon, klaagden de docenten ook dat het niveau van de instromende scholieren vijf jaar daarvoor veel hoger was. Laatst las ik een tekst met precies dezelfde klachten (nuja, de rekenmachines werden niet genoemd) en die bleek door een of andere tijdgenoot van Plato geschreven te zijn. Waarschijnlijk denkt iedereen altijd dat de nieuwe generatie het slechter (want anders) doet.

 3. Eline:

  Dit is nog eens een goed argument om een studiekeuze in de wiskundige kant te stimuleren. Als dit al in de derde zou worden verteld aan leerlingen, zou niet iedereen (incl. de mensen die best een NT-profiel aan zouden kunnen) de economische kant kiezen, omdat je daarmee zoveel geld zou kunnen verdienen.

 4. Vincent:

  Ik ben ook blij met 30 studenten: dat scheelt weer nakijkwerk. Ook kan ik met trots melden dat 100% van mijn 33 studenten vraag 1a) van het Galoistheorie-tentamen goed hadden: ga na dat wortel(1 + wortel(2)) een nulpunt is van f(x) = (x^2 - 1)^2 - 2.

 5. Michiel Kosters:

  @Vincent: Ik hoop niet dat het hele tentamen zo makkelijk was ;) Maar 30 mensen scheelt inderdaag veel nakijkwerk, maar zou je bij 100 mensen niet gewoon meer nakijkers hebben (of je wordt voor meer uur betaald)?

 6. Christiaan:

  Ik zag laatst in Berlijn een tabel waarin de salarissen van veel beroepsgroepen voor Wessi's en Ossi's naast elkaar werden gezet. Er waren twee verrassende aspecten aan de tabel:
  1) wiskundigen werden als aparte beroepsgroep vermeld, naast artsen, advocaten, schoonmakers, etc etc !! (en naast fysici, moet ik eerlijk erbij zeggen)
  2) het salaris van een wiskundige in West-Duitsland was zo ongeveer E 5300 !! Dan hebben ze vast de wiskundigen aan de universiteiten niet meegenomen in het gemiddelde...

 7. Banken:

  Had ik maar een BETA profiel gekozen...

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.