Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Koop (g)een Mac


In Muggenziften, door wiskundemeisjes

AppeltjeVorige week stond er op nu.nl een bericht met een fijne drogredenering: Antivirusbedrijf: koop een Mac. Antivirusbedrijf Sophos deed het afgelopen half jaar onderzoek naar online bedreigingen als virussen, wormen en trojans. Een van de conclusies was dat Mac-gebruikers nauwelijks last hebben van die virussen en andere ellende. De meeste hackers richten zich op Windows, omdat veruit de meeste computers daarop draaien. Het advies van Sophos is om allemaal over te stappen op de Mac. Maar...als steeds meer mensen een Mac kopen, zullen er dan niet ook meer virussen voor de Mac komen? Dan wordt het toch interessant voor hackers om hun aandacht te verleggen?

*Ziet het licht...* En dan kan Sophos mooie antivirusprogramma's verkopen aan zowel Mac- als Windows-gebruikers. Juist. Slim bedacht van Sophos!

Een mooie drogredenering is ook te vinden op de site van Pythagoras. In dit stukje wordt bewezen dat a = b voor elke twee getallen a en b. Wie ziet de fout?

(Ionica)

14 reacties op “Koop (g)een Mac”

 1. Steven:

  Hey, gaan jullie nu ook over ICT schrijven; wel jammer hoor. vond juist die (pure) wiskundedingetjes zo leuk.

  maar toch: voor meer info (en discussie) over dat artikel zie ook
  http://tweakers.net/nieuws/43336/
  en
  http://www.webwereld.nl/articles/41870/sophos-kies-voor-veilig-kies-een-mac.html

 2. Jeanine:

  @ Steven: Nou ja, wij als wiskundemeisjes voelen ons natuurlijk geroepen om drogredeneringen in wat voor artikel dan ook aan de kaak te stellen. Want logica is wel pure wiskunde!

 3. Michiel Kosters:

  Er zitten meerdere fouten in het bewijs, of niet? Vermoedelijk vermenigvuldigen met 0 ergens, want x*0 = y*0... En nog wat (a - c)^2 = (b - c)^2 impliceert toch niet dat a = b (ze liggen op gelijke 'afstand' van c toch)?

 4. Bjorn:

  Dit lijkt mij de aloude appel-ei-discussie. De verhouding van de radius van zowel een appel en een ei kunnen nooit overeenkomen. Simpel.

 5. Camiel:

  De verhouding van de radius van zowel een appel en een ei kunnen nooit overeenkomen.
  De eerste bereken je met 'applepie', maar die tweede?

 6. Erna:

  Volgens mij zit de fout in het worteltrekken van (a-c)^2 = (b-c)^2
  Aangezien c het gemiddelde is en a~=b is een van de kanten negatief en kan er niet zomaar een wortel uit getrokken worden.

 7. Michiel Kosters:

  De oplossing staat ook op die website, klik op next en je ziet de fout!

 8. Harry:

  [offtopic] Virussen of geen virussen, OS X is qua besturingssysteem zowieso 100x fijner dan Windows. Toen Ionica overstapte had ze nog maar 1 keer per week een computer-vraag, ipv 20 keer per week. Microsoft geeft dit gelukkig ook toe, want veel features van Windows Vista zijn duidelijk 'geinspireerd' op OS X. Jammer voor Bill G. dat ie 5 jaar te laat is... [/offtopic]

 9. Steven:

  @Harry: inderdaad! en voor zover ik weet, is os x gewoon beter beveiligd (je hebt doorgaans een wachtwoord nodig om iets in het systeem te veranderen bijvoorbeeld; dit in tegenstelling tot windows)
  De beveiliging is natuurlijk ook een reden om een Mac (ofunix/linux) aan te schaffen ipv een windows-pc; dus zo'n sterke drogredenering is het in mijn ogen niet...

 10. Laurent:

  De wortel van (b-c)^2 kan zowel (b-c) als (c-b) zijn.
  Als c het gemiddelde van a en b is geldt wél dat a-c=c-b maar NIET dat a-c=b-c

 11. Harry:

  Toch blijft het typisch. Er is voor een hacker toch veel meer eer te behalen door als eerste Mac OS X te kraken?

 12. Albert:

  Het is toch echt geen drogredenering. Het is al langer bekend dat je als Mac (of Linux) gebruiker beter af bent vanwege geen virussen en dat komt doordat bijna niemand die heeft en er daarom geen virussen voor worden gemaakt. Het zou wat anders zijn wanneer IEDEREEN over zou stappen, maar dat zegt het artikel niet.

 13. Dave:

  De redeneerfout zit in de veronderstelling dat er een causaal verband is tussen het aantal gebruikers en het aantal virussen. Die veronderstelling is niet terecht.

  De volgende waarnemingen tonen aan dat dit verband er niet is: PC virussen waren er ook toen het aantal gebruikers een fractie was van wat het nu is, en zelfs zonder internet waarden ze door de universiteit. De virusdruk op PC's hangt dus niet af van het aantal gebruikers.

  Ten tijde van Mac OS 8 en 9 (in de vorige eeuw) was er wel openbaar internet en er waren ook virussen. Het was slechts een fractie van wat er voor de PC aan virussen beschikaar was, maar ze waren er. Dat werd met de komst van OSX anders. De structuur van dat OS is dermate dicht dat virussen geen kans maken.

  Er bestaat wel degelijk een grote druk op OSX. Er zijn veel mensen die er virussen voor willen maken. Van tijd tot tijd is er iemand die een manier vindt om dat te doen. Dat wordt meestal snel dichtgetimmerd. Geen van de gaten heeft ooit geleid tot de ontwikkeling van een echt virus, laat staan een virusverspreiding.

  Het aantal macgebruikers is de afgelopen 10 jaar enorm toegenomen, terwijl het aantal virussen rond de eeuwwisseling drastisch is afgenomen. De enige causale factor is de structuur van OSX!

  Al met al concludeer dat de stelling dat de virusdruk afhangt van de gebruikersaantallen onzin is. Daarmee kan de stelling dat het stuk een drogreden bevat overboord.

  Ik vraag me wel af of er inmiddels spyware voor de mac is, oftewel, programma's die meer over jezelf verklappen dan dat je van ze verwacht (zoals skype die de inhoud van je PC-BIOS naar huis stuurt) Maar ik heb daar nog nooit iets over vernomen.

  Er zijn viruscheckers voor OSX. Die zou je kunnen installeren om religieuze redenen. Voor de Mac maakt het niet uit. Voor mensen die vrezen dat ze op een dag toch in Mac virussen gaan geloven, heb ik de Atheisme extensie geschreven. Hij is eigenlijk voor OS9, maar op OS10.3 en hoger doet hij het ook goed, heb ik gemerkt.
  http://www.xs4all.nl/~krooshof/terzijde/atheism.sit

 14. kazzy:

  Evidente onwaarheden verklaren is tijdverspilling , A # b .

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.