Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Prijzen


In Algemeen,Nieuws, door wiskundemeisjes

Gisteren zijn op het ICM (International Congress of Mathematicians) in Madrid verscheidene prijzen uitgereikt aan vooraanstaande wiskundigen.

Allereerst werden weer de beroemde Fields-medailles uitgereikt! De Fields-medailles worden eens in de vier jaar uitgereikt aan wiskundigen die baanbrekende resultaten hebben bereikt. Maar de extra eis is dat de prijswinnaars niet ouder mogen zijn dan veertig! De medaille is namelijk ook een aanmoedigingsprijs.

fieldsmedalvoorkantfieldsmedalachterkant

De winnaars van dit jaar zijn Andrei Okounkov, Terence Tao (pas 31 jaar oud, hij is een van de jongste winnaars ooit), Wendelin Werner en Grigori Perelman. Perelman is bij het grote publiek de bekendste van de vier: hij claimt in 2002 het Poincaré-vermoeden bewezen te hebben. Zijn bewijs wordt nog steeds gecontroleerd door andere wiskundigen, maar steeds meer mensen geloven dat zijn bewijs klopt. Het Clay-instituut heeft het Poincaré-vermoeden aangewezen als een van de 1 miljoen dollar problemen, dus als zijn bewijs standhoudt heeft hij recht op al dat geld. Hij lijkt echter niet uit te zijn op prijzen of geld: Perelman heeft de Fields-medaille geweigerd! Zie ook wat Noorderlicht schrijft over zijn afwezigheid bij de uitreiking en zijn verdwijning van de aardbodem. En lees het artikel over de uitreiking en Perelman in de New York Times.

Verder is gisteren de Rolf Nevanlinna-medaille (een prijs voor werk aan de wiskundige aspecten van de informatica) uitgereikt aan Jon Kleinberg. Kiyoshi Itô ontving de Carl Friedrich Gauss prijs voor toegepaste wiskunde.

Voor meer informatie over de prijzen en prijswinnaars, zie de webpagina van the International Mathematical Union.

(Jeanine)

Update 26 augustus: zie ook het artikel op Kennislink.

9 reacties op “Prijzen”

 1. Vincent:

  Misschien wordt het tijd om een nieuwe aanmoedigingsprijs in het leven te roepen. Mensen die op mijn leeftijd al 40 artikelen gepbliceerd hebben vind ik eerder ontmoedigend...

 2. Jeanine:

  @ Vincent: Mee eens... Blijkbaar is de Fields-medaille ervoor om te zorgen dat een prijswinnaar niet na zijn eerste grote ontdekking op zijn lauweren gaat rusten en zijn talenten verkwanselt. Hoewel ik me nauwelijks kan voorstellen dat iemand die zo briljant is om de medaille te winnen dat zou doen.

  Maar wat voor prijs stel jij voor?

 3. Camiel:

  Er stond trouwens een groot artikel over Perelman in de NRC*next van gisteren. En hijzelf stond met een paginagrote foto op de voorpagina.
  Stond dat artikel ook in de grote-mensen-NRC of zal ik het voor je bewaren?

 4. Vincent:

  Ik ben voor een prijs die tegen mensen die een heel klein onbenullig resultaatje over vectorruimtes bewijzen zegt: goed zo! heel brilliant! ga zo door! geniaal! etc, etc, etc...

 5. Vincent:

  Trouwens, ik ben wel erg voor het bestaan van zoiets als de Fields medal. Het draagt op een mooie manier bij aan de mythevorming en folklore rond wiskunde. Zo'n paginagrote foto op de NRC next daar droomt toch iedere obscure tak van nutteloze tijdsbestedingen van? Alleen wiskunde krijgt het weer voor elkaar, sliep uit!

 6. Camiel:

  @Vincent
  Het helpt dat die Perelman zo'n lekker prozaisch en vooroordeel-bevestigend verhaal met zich meebrengt. Hij is een cliche-genie, inclusief onverzorgd uiterlijk, wilde haren, Russische nationaliteit, teruggetrokkenheid en hij woont bij zijn moeder.

  Pas maar op dat die 'andere obscure takken van nutteloze tijdsbestedingen' de truc niet afkijken!
  Zo hoorde ik dat de International Origami Union zich inmiddels beraadt op een 'Folds Medal' die geen 'nobelprijs' heet maar wel de 'Nobelprijs voor Origami' genoemd wordt, met een bijpassende wereldvreemde winnaar die in de NRC mag.

 7. Camiel:

  Ken toe ken toe, die folds medal voor origami!
  ONCOTTON
  http://www.oncotton.co.uk/peter/index/A4PAPERCUT_000.htm

 8. Wiskundemeisjes » Nederlands Mathematisch Congres:

  [...] Volgende week donderdag en vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse hoogtepunt voor Nederlandse wiskundigen: Het Nederlands Mathematisch Congres! Dit jaar vindt het congres plaats in onze hometown Leiden en we zullen dan ook allebei van de partij zijn. Het programma belooft veel goeds, met bijvoorbeeld mini-symposia over recreatieve wiskunde, quantum computing en getaltheorie. Ben Green en Terence Tao krijgen de Ostrowskiprijs en zullen elk een plenaire voordracht geven. We verheugen ons erop om Terence -alweer een prijs-Tao in het echt te ontmoeten! Nu hebben we ook eindelijk een goede reden om deze geweldige jeugdfoto van hem te plaatsen. Tao deed hier als zevenjarige examen tussen een groep studenten. [...]

 9. Wiskundemeisjes » De favoriete (nog levende!) wiskundige van… (11):

  [...] Terence Tao is nog maar 31 en won de afgelopen jaren een hele reeks prijzen. We schreven daar al eerder over: de Fields medaille, Mac Arthur Fellow Ship en SASTRA Ramanujanprijs. In die stukjes zijn ook links naar artikelen over zijn werk te vinden. Zijn werk loopt zo uiteen dat in het rapport van de Fiels Medaille staat: “This is akin to a leading English-language novelist suddenly producing the definitive Russian novel.” Samen met Ben Green bewees hij in 2004 dat er voor elke lengte k oneindig veel rijtjes priemgetallen van lengte k bestaan met tussen twee opeenvolgende priemgetallen steeds hetzelfde verschil. Hiervoor kregen ze de Ostrowskiprijs. [...]

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.