Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

De nationale rekentoets


In Algemeen,Nieuws, door wiskundemeisjes

Telraam

Doe mee aan de voorronde van de nationale rekentoets! Op hun site staat:

We kunnen niet meer rekenen, geen staartdeling maken noch kruiselings vermenigvuldigen. Zegt iedereen. Maar is dat zo? Aankomende onderwijzers moeten deze maand een rekentoets afleggen, want voor het eerst moeten ze bewijzen dat ze kunnen rekenen, willen ze de Pabo-opleiding kunnen volgen.
Wij doen mee en we dagen u uit hetzelfde te doen. Samen met de HBO-raad houdt de Volkskrant op 2 oktober de Nationale Rekentoets. Inzet van de strijd is het Gouden Telraam, ontworpen door Martijn Wildekamp. Vul de toets (gemaakt door het Cito) in. Uit de goede inzendingen selecteren we een twintigtal rekenaars, die het op 2 oktober moeten opnemen tegen de rekenaars onder de bekende Nederlanders. De strijd om het Gouden Telraam staat onder leiding van Ronald Plasterk.

Wij weten natuurlijk dat wiskunde veel meer is dan rekenen, maar het zou toch leuk zijn als een van onze lezers op 2 oktober dat Gouden Telraam wint!

(Ionica)

11 reacties op “De nationale rekentoets”

 1. Han:

  /quote
  als een van onze lezers op 2 oktober dat Gouden Telraam wint
  /quote

  of een van de wiskundemeisjes natuurlijk!
  go wiskundemeisjes!

 2. Michiel Kosters:

  Helemaal mee eens Han ;)

 3. Ionica:

  Maar ik kan helemaal niet snel en goed hoofdrekenen!

 4. Jeanine:

  En ik ook niet!

 5. Hermen Jan Hupkes:

  Ik wil best bijles geven...

 6. Ionica:

  Je mag natuurlijk ook dat telraam voor ons winnen Hermen Jan. Dat kost je waarschijnlijk minder tijd! Kan jij bijvoorbeeld heel snel 35% van 2800 berekenen? Mij kostte dat toch wel even. Niet heel lang, maar ik vrees dat ik bij een echte wedstrijd kansloos zal zijn.

 7. Hermen Jan:

  Misschien moeten we de begrippen "snel" en "niet heel lang" een beetje quantificeren, dat praat wat makkelijker. Die vragen over de kubusuitslagen kostten mij het meeste tijd.

  Wat wordt trouwens het format van de finale? Als het net zo is als het groot dictee, dan is snelheid misschien niet heel erg relevant.

  Bovendien moeten jullie natuurlijk zeker de voorronde insturen, alleen al om de kans te maximaliseren dat er uberhaupt een wiskundige in de finale komt...

 8. Michiel Kosters:

  Vond die kubussen ook het lastigst, rest was kwestie van 'basisschool' rekenen.
  Vorig jaar was er in Leiden een hoofdrekenwedstrijd (waar ik niet aan mee deed). Eigenlijk vind ik dat die winnaar verplicht is om de eer van de wiskundestudenten te verdedigen!

 9. Ionica:

  @ Michiel, ik heb de opgaven gezien van die hoofdrekenwedstrijd. Die waren echt vreselijk moeilijk! Er mocht helemaal geen kladpapier gebruikt worden en dan moest je 815 x 623 uitrekenen en het antwoord opschrijven in het 8-tallig stelsel. Of 23653 in priemfactoren ontbinden. Weet iemand wie er toen gewonnen heeft?

 10. Wiskundemeisjes » Een leuke opgave:

  [...] Veel leuker en uitdagender dan de nationale rekentoets is het wiskundetoenooi in Nijmegen. Scholieren nemen het vrijdag 22 september weer tegen elkaar op, eerst individueel en daarna in teams. Dit was een van de opgaves uit het individuele deel van 2004: [...]

 11. Serpil:

  heey Michiel,

  ik ben een turks meisje, 15
  hAAt wiskunde....
  Sooo HARD.....!!!!
  wil je me een goeie tip geven a.u.b????
  stuur maar naar m'n mail
  thANKSSSSS

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.