Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Filmpjes van grote namen


In Algemeen,Filmpjes,Nieuws, door wiskundemeisjes

Vorige week vrijdag zagen Jeanine en ik op het IMAPP symposium grootheden als Roger Penrose, Gerard 't Hooft en Don Zagier spreken. Het thema van de dag was de vraag: Waar komt het heelal vandaan? We hebben deze dag niet voor jullie als uitje aangekondigd, omdat het congres al weken van te voren volgeboekt was.

Het goede nieuws is, dat je op deze site (bijna) alle presentaties kan downloaden als filmpjes. Dit is een screenshot van de presentatie van Don Zagier.

Don Zagier

Don Zagier (voor wie hem niet kent) was een heus wonderkind, dat op zijn 16de afstudeerde aan het MIT en op zijn 25ste al professor werd. Zijn presentatie zat vol grappen, oneliners en mooie wiskunde. Ik heb de film nog niet teruggekeken, maar ik herinner me een mooie uitspraak die bedoeld was voor de natuurkundigen in de zaal:

Maybe you don't like equations. Let me write them really big. Maybe you like big equations better? (Schrijft heel grote tekens op het bord, gevolgd door gelach uit de zaal.) Well, at least everyone likes jokes.

(Ionica)

4 reacties op “Filmpjes van grote namen”

 1. Smots:

  Bedankt voor de links! Ik had er graag bij willen zijn maar nu kan ik de filmpies bekijken :).

 2. Arjen:

  Geweldig! Dit zou veel vaker moeten gebeuren. Nu heb ik toch nog van Don's praatje kunnen genieten.

 3. Gieljan:

  Ionica, was ik nog vergeten je te vertellen: ik vroeg Penrose na m'n interview wie zijn favo wiskundige was (dacht dat jij 'm op IMAPP niet te pakken had gekregen) en noemde uiteraard Atiyah. Maar, offhand zei hij ook: 'Ed Witten heeft ook veel betekent voor de wiskunde, maar ja...hij houdt van snaartheorie. Ik kan iemand met zo'n slecht natuurkundig inzicht niet als favoriet aanwijzen.'

 4. Tammo Jan:

  Het filmpje met Zagier is afgelopen maandag geprojecteerd in het wiskundegebouw in Utrecht, het filmpje met Penrose volgt later (toch Vincent?). Bedankt voor de tip!

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.