Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Joyeux anniversaire Benoît Mandelbrot!


In Algemeen,Geschiedenis,Leestip, door wiskundemeisjes

Vandaag wordt Benoît Mandelbrot 82 jaar. Hij is vooral bekend door de naar hem vernoemde Mandelbrot fractals. Sterker nog: Mandelbrot bedacht in 1975 de naam fractals voor deze zichzelf herhalende structuren. Hieronder zien jullie zo'n fractal, het plaatje is trouwens gemaakt met het eerder genoemde 3D-XplorMath.

Mandelbrot

Mandelbrot ontdekte dat zichzelf herhalende structuren een belangijke rol spelen in verschillende gebieden (bijvoorbeeld in economische modellen en vloeistofdynamica). Hij publiceerde veel artikelen en is nog steeds actief als wiskundige.

In 2004 verscheen het boek The (Mis)behavior of Markets: A Fractal View of Risk, Ruin, and Reward dat Mandelbrot samen met Richard Hudson schreef. Hierin wordt betoogd dat de modellen die gebruikt worden voor financiële markten niet kloppen: Risico's worden stelselmatig veel te laag ingeschat. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar Willem-Jan stuurde me dit interessante interview uit de Suddeutsche (voor wie geen problemen heeft met Duits). Vooral deze uitspraak is veelzeggend:

Würden die zehn schlimmsten Kursabstürze der vergangenen sieben Jahre aus dem S&P-500-Index herausgerechnet, stünde das US-Börsenbarometer heute doppelt so hoch. Daher werden die Risiken an den Finanzmärkten systematisch unterschätzt.

(Ionica)

2 reacties op “Joyeux anniversaire Benoît Mandelbrot!”

  1. De schoonheid van de Mandelbrotfractal at QED:

    [...] In PC-Active nummer 200, die nu in de winkels ligt, heb ik een artikel geschreven over de Mandelbrotverzameling, een fractal die een schitterend landschap met een oneindige complexiteit herbergt. Met een computerprogramma zoals Xaos of Fractint kan je de fractal visualiseren en er op blijven inzoomen. De Mandelbrotverzameling is een hele wereld waarin je, dankzij de wiskundige Benoît Mandelbrot, kan blijven ronddwalen en nieuwe fascinerende landschappen kan ontdekken. Je neemt best een gids mee, zoals Robert Munafo’s online encyclopedie van de Mandelbrotverzameling. Ik laat je hier ook enkele afbeeldingen zien van mijn wandelingen door het Mandelbrotlandschap. [...]

  2. Willem-Jan:

    Dat artikel uit de Süddeutsche is 2 jaar later ineens weer erg actueel geworden. Groeten, Willem-Jan

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.