Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Een minder handig huurcontract


In Algemeen, door wiskundemeisjes

Wiskundige William H. Kazez van Cornell trad al een paar keer op als deskundige in een rechtszaak. Hij gebruikte bijvoorbeeld de stelling van Pythagoras om te laten zien dat een drugsdealer te dicht bij een school aan het werk was (toch goed dat ze daarvoor iemand vragen die gepromoveerd is). Hij loste ook het onderstaande probleem op van een man die in een schijnbaar oneindige cirkel zat.

Deze man kreeg elke maand 1000 dollar van de staat New York. Dit bedrag was bepaald met een formule waarin onder andere 30% van zijn huur voorkwam. De man betaalde 300 dollar huur per maand. Zijn huisbaas had echter een vreemde regel in zijn huurcontract gezet: als het inkomen van de huurder steeg, dan ging de huur omhoog met 20% van de loonsverhoging.

Je ziet waarschijnlijk al aankomen waar dit misging. De man kreeg bericht van de staat dat hij voortaan 1100 dollar per maand zou krijgen. Hij vertelde dit netjes aan zijn huurbaas, die onmiddellijk de huur ophoogde naar 320 dollar (een verhoging met 20% van 100 dollar). Maar nu had de man recht op een hogere toelage van de staat! Met zijn huurcontract in de hand ging hij naar de staat, die zijn toelage verhoogde naar 1106 dollar per maand.

bureaucratie

Voordat de man weer terug ging naar zijn huisbaas, liep hij eerst langs een advocaat. Hij zag al aankomen dat hij anders erg lang bezig kon blijven met heen en weer lopen... De advocaat vroeg wiskundige Kazez om hulp. Lees hoe Kazez dit probleem oploste: Hij heeft het hele verhaal erg geestig opgeschreven in deze pdf-file.

(Ionica)