Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Boeven vangen met statistiek?


In Uitjes, door wiskundemeisjes

stripje

Zoals je aan bovenstaand stripje kunt zien kunnen statistische cijfers misleidend zijn. Het is daarom van groot belang dat mensen die belangrijke beslissingen moeten nemen op basis van statistiek (bijvoorbeeld rechters) goed nadenken over de interpretatie van de cijfers die ze voorgeschoteld krijgen.

Aanstaande donderdag geeft Prof. Dr. W.A. Wagenaar (onze voormalige rector magnificus, die in die hoedanigheid wel eens een kijkje is komen nemen bij een wiskundecollege!) een lezing over dit onderwerp:

Rechterlijke dwalingen zijn nachtmerries voor iedereen die erbij betrokken is. Iemand op wie geen schuld rust is ten onrechte veroordeeld en de waarheid is niet boven de rechterlijke tafel gekomen. Waarheidsbevinding valt natuurlijk niet alleen binnen het juridische vakgebied, ook andere disciplines houden zich bezig met de waarheid. Daarvoor is een gedegen kennis van logica, kennistheorie, onderzoeksmethoden, dataverwerking en statistiek onmisbaar. Echter, juist rechters staan bekend om hun haast mythisch onvermogen om statistische informatie te waarderen en te interpreteren en juist juristen krijgen geen colleges in methoden en technieken. Wat maakt methodologie en statistiek zo belangrijk bij het zoeken naar recht en welke rol kunnen psychologen spelen in het corrigeren van juristen?

Iedereen is welkom, toegang is gratis!

Tijd: donderdag 7 december, 15.00 - 17.00 uur. Plaats: Pieter de la Courtgebouw (FSW), Wassenaarseweg 52, Leiden, zaal SC01.

(Jeanine)