Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam



  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Vici voor Ronald Cramer


In Nieuws, door wiskundemeisjes

Ronald Cramer

Ronald Cramer (CWI en Universiteit Leiden) krijgt van NWO een Vici-subsidie! Hij krijgt die voor zijn onderzoek naar de wiskundige fundamenten van privacy beschermende berekeningen, ofwel secure computation.

Als mensen of organisaties elkaar niet vertrouwen, is het vaak handig om een derde, neutrale, partij te hebben. Die partij kan dan gegevens van de mensen of organisaties met elkaar vergelijken, zonder dat één van de mensen of organisaties alle gegevens kan zien. "Denk bijvoorbeeld aan het vergelijken van passagierslijsten en lijsten met personen die van terrorisme verdacht worden, op zo'n manier dat alleen de matches naar voren komen, terwijl de privacy van andere passagiers gewaarborgd blijft," zegt Cramer. Maar zo'n derde partij is er vaak niet! Standaard beveiligingsmethoden uit de cryptografie werken in deze gevallen niet, maar secure computation wel.

Ronald Cramer ontdekte verbanden tussen algebra, meetkunde en cryptografie, die tot oplossingen van secure computation problemen kunnen leiden. De Vici-subsidie kan hem daarbij helpen: hij krijgt 1.250.000 euro om zijn onderzoeksgroep te versterken. Kijk hier voor het hele persbericht.

De wiskundemeisjes feliciteren Ronald van harte!

(Jeanine)