Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Magische cadeautip


In Leestip, door wiskundemeisjes

Kaft

Zoek je nog een leuk cadeau voor onder de kerstboom? En houdt degene voor wie je een cadeau zoekt ook zo van sudoku's? Dan is Magische vierkanten: Van Lo-Shu tot sudoku van Arno van den Essen een echte aanrader!

De wiskundemeisjes houden zelf helemaal niet van sudoku's maar wel heel erg van magische vierkanten. In het boek word je in verschillende hoofdstukken meegenomen langs de geschiedenis van magische vierkanten en allerlei leuke wiskundige problemen. De stijl van het boek is heel aangenaam, zonder formules en alle iets moeilijkere dingen staan los uitgelegd in bijlages. Ik schreef een recensie over Magische vierkanten voor het Nieuw Archief voor Wiskunde. Laat ik mezelf even citeren:

Kortom: dit boek is aardig voor wiskundigen die nog niets van magische vierkanten weten en voor wiskundigen die het niet erg vinden wanneer er geen diepe wiskunde in een boek voorkomt. Magische vierkanten: van Lo Shu tot sudoku is echter bijzonder geschikt om cadeau te geven aan vrienden en familieleden die niets van wiskunde willen weten, maar wel dol zijn op sudoku’s. Zij kunnen veel plezier aan dit boek beleven en ook nog iets over wiskunde — hoe elementair ook — opsteken.

Lees hier de hele recensie (pdf) of bestel gelijk het boek.

(Ionica)

9 reacties op “Magische cadeautip”

 1. Koen Vervloesem:

  Het is inderdaad een magisch boek, ik las het in één ruk uit! Heel leuk vind ik ook dat je in de geschiedenis wordt meegenomen en als het ware samen met de protagonisten de ontdekkingen over magische vierkanten doet.

 2. Jan B:

  Omdat Sudoku's oplossen een vervelend tijdverdrijf is schreef ik een programma dat pretendeert elke opgegeven Sudoku op te lossen (hetgeen overigens een heel leuk tijdverdrijf was): heb nu binnen 2 seconden een oplossing, echt leuk om op het beeldscherm te zien! Echter, liep tijdens het schrijven tegen een paar fundamentele vragen op:
  a) is er bij elke gegeven Sudoku maar één oplossing?
  b) kwestie van definitie denk ik: beschouw je een gegeven Sudoku gelijk aan elk van de drie in kwartslagen geroteerde originelen, of juist niet; zelfde vraag over spiegelingen langs diagonalen, x- of y-as?
  c) antwoord op b) is van belang op antwoord volgende vraag: hoeveel Sudoku's bestaan er eigenlijk?
  d) meer algemeen: bestaat er een algoritme dat het aantal oplossingen biedt voor elke n x n vierkant onder 'Sudoku-voorschriften'?
  e) wat is het minimaal aantal gegeven getallen om een Sudoku oplosbaar te maken?
  f) is een Sudoku met meerdere oplossingen wel een Sudoku?
  g) wat is eigenlijk de exacte definitie van een Sudoku?
  Enzoverder.
  Verwacht eerlijk gezegd van bovenstaand boekje antwoord op elk van deze vragen; ben zeer benieuwd en zal het boekje zeker aanschaffen!

 3. Arjen:

  Sudoku's oplossen is helemaal geen vervelend tijdverdrijf, ik doe het nog altijd met veel plezier.

  Het is gebruikelijk om Sudoku's zo te maken dat er precies 1 oplossing is vanaf het gegeven begindiagram. Er zijn zelfs oplos-technieken die hiervan gebruik maken.

  Veel leuks over de wiskunde van Sudoku is te vinden op het web. Zie bijvoorbeeld
  http://en.wikipedia.org/wiki/Mathematics_of_Sudoku

 4. Eline:

  http://www.kennislink.nl/web/show?id=149346&vensterid=811&cat=60360

  Alsjeblieft, Jan B, een antwoord op (bijna) al je vragen :-).

 5. Jan B:

  @Eline @Arjen Dank voor jullie resp. reflecties. Boeiend! Goh, Sudoku's zijn toch spannender dan ik altijd dacht: ga er nu ook maar eens eentje met de hand oplossen geloof ik. ;-)

 6. Jan B:

  Toeval bestaat, of Alles is Toeval! Leuk artikel vandaag (30-12-06) in NRC-bijlage met veel antwoorden op m'n eerder gestelde vragen hierboven:
  a) elke sudoku kent slechts één oplossing
  b) rotatie, spiegeling enz. levert géén nieuwe sudoku op
  c) ruim 5 miljard oplossingen, waarbij opgemerkt dat aan elke oplossing duizenden opgaves ten grondslag kunnen liggen
  d) niet in artikel, maar wel in URL van Arjen
  e) 17! Verbluffend! 16 geeft telkens meerdere oplossingen. Voor de Perelman's onder ons: bewijs het Sudokuvermoeden dat voor elke gegeven sudoku met als uitgangspunt 16 of minder getallen, er meerdere oplossingen bestaan. Indien je dit lukt voorspel (en gun!) ik je de Nobelprijs voor de Wiskunde
  f) en g) zijn beantwoord verder.

 7. Lezing over magische vierkanten at QED:

  [...] Arno van den Essen geeft op maandag 12 februari in Groningen een lezing over magische vierkanten. Van den Essen is de auteur van het leuke boek Magische vierkanten: van Lo-Shu tot sudoku. In zijn lezing bespreekt hij verschillende soorten magische vierkanten en legt hij uit hoe Benjamin Franklin zijn speciale magische vierkanten zou kunnen geconstrueerd hebben. Voor wie zijn boek al gelezen heeft, zal dit waarschijnlijk niet veel nieuws zijn, maar voor anderen kan de lezing misschien de interesse loswekken om zijn boek te kopen, wat ik zeker zou aanraden. [...]

 8. Wiskundemeisjes » Magisch vierkant:

  [...] Drie scholieren hebben een heel bijzonder magisch vierkant gevonden, melden onder andere het Brabants dagblad en de NOS. Ze vonden het nadat ze aan een masterclass van Arno van den Essen hadden deelgenomen, op de Radboud Universiteit Nijmegen. Arno van den Essen schreef vorig jaar ook een boek over magische vierkanten. [...]

 9. Het meest magische vierkant is geen doorbraak at QED:

  [...] Het nieuws dat drie Nijmeegse scholieren het meest magische vierkant ooit gevonden hadden, zette gisteren heel Nederland op stelten. Arno van den Essen, wiskundige van de Radboud Universiteit Nijmegen en auteur van het inspirerende boek Magische vierkanten - Van Lo-Shu tot sudoku, noemde de jongeren “hele bijzondere leerlingen” en het vierkant dat ze vonden “het meest magische vierkant van de wereld”. Heel wat media namen dit bericht klakkeloos over en spraken zelfs over een “wereldwijde sensatie”. Koppen als “Scholieren kraken eeuwenoud wiskundeprobleem” en “Wiskunde op zijn kop” moesten ons doen geloven dat er een grote doorbraak is gebeurd. Ook in de Vlaamse kranten werd dit overgenomen. Gelukkig hebben de internationale media het bericht niet opgepikt, want zo sensationeel is dit nu ook niet. [...]

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.