Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Statistiek blijft moeilijk


In Muggenziften, door wiskundemeisjes

In het Ublad van de Universiteit Utrecht verscheen onlangs dit artikel over binge-drinkers. Tammo Jan en Vincent schreven allebei een reactie, omdat ze erg verbaasd waren over de cijfers in het artikel.

Tammo Jan schrijft in zijn reactie:

In het artikel 'Ik ben een binge-drinker, jij niet dan?' uit Ublad 11 (23 november) wordt aan het eind een opsomming gegeven van bevindingen van het Trimbos instituut. Een van deze punten is: "Tien procent van de Nederlandse bevolking tussen de 16 en 69 jaar is een probleemdrinker; hiervan is 17 procent man, en 14 procent vrouw." Ik vraag me af wat het geslacht is van de overige 69 procent. En hoeveel de schrijver van het artikel op had.

bier

En Vincent schrijft:

Mijn complimenten voor het aansprekende en bij vlagen schokkende artikel over alcoholgebruik onder studenten (U11, 23 november). Vooral de statistiekjes van het Trimbos Instituut en alcoholinfo.nl spreken tot de verbeelding.
Jammer alleen dat het meest schokkende feit niet wat meer aandacht krijgt en slechts door een (eenvoudig) rekensommetje uit de NIGZ-gegevens is af te leiden: 2/3 van de studenten is man en slechts 1/3 vrouw! (Dit is de enige manier om op gemiddeld 16 glazen te komen, als mannen er 20 drinken en vrouwen 8).
Ik had gedacht dat de man/vrouw-verhouding onder studenten anno 2006 toch wel wat meer gelijkgetrokken zou zijn! Heeft u een verklaring voor deze opmerkelijke ongelijkheid? Misschien kunt u daar in een volgende aflevering van het onvolprezen Ublad een artikel aan wijden.

Zo zie je maar, wiskundigen blijven nodig om de mensen scherp te houden.

(Jeanine)

3 reacties op “Statistiek blijft moeilijk”

 1. Vincent:

  Maar het allerleukste is toch wel dat ze onze zeurbrieven in de volgende afleveringen geplaatst hebben. Sindsdien ben ik helemaal verslaafd aan ingezonden brieven schrijven en spit ik elke krant en tijdschrift door op zoek naar fouten...

 2. Leen:

  Statistiek en Trimbos:
  Begin 2004 had het Trimbos-instituut een campagne "Praten helpt" rond het onderwerp "Kinderen van psychisch zieke en verslaafde ouders". In de kranten werd dit gemeld, met de volgende schatting (door het instituut): er zijn 1.6 miljoen kinderen (van 0 tot 22 jaar) die opgroeien in een gezin waarvan een ouder psychisch ziek of verslaafd is (waarvan 1 miljoen kinderen onder de 12 jaar). Volgens het CBS zijn er in totaal 4.4 miljoen kinderen (0-22), dat betekent dat 35% opgroeit in een gezin met een verslaafde of psychisch zieke ouder (voor onder 12 jarigen is dit 45%). Volgens mij of overdreven of wereldnieuws (hoe blijft dit land draaien met al die probleemgevallen?).

 3. Bart:

  Godzijdank hoef je geen wiskundige te zijn om dit soort fouten niet te kunnen vermijden - anders zouden er nog minder vaak kloppende cijfers in de media staan.

  Bart(die zelf wel eens een nulletje vergeet bij omrekeningen in zijn berichten, zodat in zijn berichtgeving de lichtsnelheid een factor tien lager was dan normaal en de Maan tien keer zo klein).

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.