Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Lucia de B. (Conviction by numbers)


In Nieuws, door wiskundemeisjes

Deze week verscheen het artikel Statistics: Conviction by numbers in Nature. Hierin wordt de zaak van Lucia de B. nogmaals onder de loep genomen. Zij werd in 2004 veroordeeld tot levenslang voor zeven moorden en drie pogingen tot moord. De verpleegster was tijdens haar werk aanwezig bij deze sterfgevallen van patiënten. Volgens deskundigen was de kans dat een verpleegster bij zo veel sterfgevallen aanwezig was 1 op 342 miljoen. Destijds waren er al discussies over deze kans. Verschillende kansrekenaars kwamen met verschillende aannames en hogere kansen.

Justitia

Vorig jaar raakten wiskundigen Richard Gill en Peter Grünwald geïnteresseerd in de zaak via het boek van wetenschapsfilosoof Ton Derksen. Zij ontdekten dat er geen discussie was geweest over de gegevens die gebruikt waren om statistiek op toe te passen en dat dit ernstige fouten opleverde. Gill zegt in Nature: "I am so convinced that the statistics are wrong, that I am more inclined to believe in the incompetence of the entire process than in the existence of a serial killer."

Gill legt alles zelf uitstekend uit in Lying Statistics Damn Nurse Lucia de B. Een voorbeeld van gegevens die niet zijn meegenomen: toen Lucia de B. tussen 1999 en 2001 op een afdeling werkte, waren er zes onverklaarbare sterfgevallen. Voordat zij er werkte, vielen er in een zelfde periode zeven onverklaarde doden. Grünwald merkt in Nature op dat het merkwaardig is dat er minder doden vallen terwijl er een seriemoordenaar rondloopt.

Gill en Grünwald stuurden een brief naar de commissie Posthumus II die bepaalt of een zaak voor herziening in aanmerking komt. Waarschijnlijk zendt EenVandaag komende vrijdag een item uit over dit onderwerp. Al waarschuwde Gill ons, dat het misschien uitgesteld wordt omdat de redactie wil wachten op het besluit van de commissie.

(Ionica)