Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy


In Leestip, door wiskundemeisjes

Als je een bèta bent, en vooral als je een bèta bent die zich dagelijks tussen andere bèta's ophoudt, is het onvermijdelijk dat op een dag iedereen om je heen begint te gniffelen als het getal 42 opduikt. Op die dag wordt het hoog tijd dat je ook zelf Douglas Adams' The Hitchhiker's Guide to the Galaxy gaat lezen, of, nog beter, The Ultimate Hitchhiker's Guide, waarin alle delen zijn opgenomen. Voor mij was die dag al tijden geleden aangebroken, maar nu ben ik overstag en inmiddels ben ik in Life, the Universe and Everything beland.

images.jpg

Het is onmogelijk om een samenvatting te geven, bovendien zal een groot deel van jullie het boek al lang uit hebben, vaker dan 3 keer gelezen hebben, of hele stukken uit het hoofd kunnen citeren. Het boek is uitermate grappig, en nog leerzaam ook. Zo blijkt er een restaurant te zijn aan het einde van het universum, en dat einde van het universum is geen plaats maar een tijd. Ik snap eindelijk waar babelfish zijn naam aan te danken heeft. Ik weet dat ergens in de jaren '80 de aarde is opgeblazen door de Vogons om plaats te maken voor een intergalactische snelweg. Ook weet ik nu wie werkelijk de intelligentste bewoners van de aarde zijn.

Het volgende citaat over een revolutionaire doorbraak in de wiskunde wil ik jullie niet onthouden.

Bistromathics itself is simply a revolutionary new way of understanding the behaviour of numbers. Just as Albert Einstein observed that space was not an absolute but depended on the observer's movement in space, and that time was not an absolute, but depended on the observer's movement in time, so it is now realized that numbers are not absolute, but depend on the observer's movement in restaurants.

The first nonabsolute number is the number of people for whom the table is reserved. This will vary during the course of the first three telephone calls to the restaurant, and then bear no apparent relation to the number of people who actually turn up, or the number of people who subsequently join them after the show/match/party/gig, or to the number of people who leave when they see who else has shown up.

The second nonabsolute number is the given time of arrival, which is now known to be one of those most bizarre of mathematical concepts, a recipriversexcluson, a number whose existence can only be defined as being anything other than itself. In other words, the given time of arrival is the one moment of time at which it is impossible that any member of the party will arrive. Recipriversexclusons now play a vital part in many branches of mathematics, including statistics and accountancy, and also form the basic equations used to engineer the Somebody Else's Problem field.

The third and most mysterious piece of nonabsoluteness of all lies in the relationship between the number of items on the bill, the cost of each item, the number of people at the table and what they are each prepared to pay for. (The number of people who have actually brought any money is only a sub-phenomenon in this field.)

film

Ik heb de film nog niet gezien, daar wacht ik mee tot ik het boek uit heb. Ook het hoorspel heb ik nog niet geluisterd. Er is dus nog genoeg te doen. En jullie kunnen rustig in de comments discussiëren over wie het leukste personage is (mijn voorkeur gaat voorlopig uit naar Marvin, de paranoid android), of het hoorspel beter is dan het boek of de film, of Vogons stiekem toch best lief zijn en of bistromathics het echt gaat maken in de wetenschap. Maar het zou fijn zijn als jullie niet the ultimate question (zo die al bestaat) in de comments gaan zetten, of andere belangrijke spoilers, want er zijn vast nog meer mensen die het boek nog niet gelezen hebben.

(Jeanine)

NB: Lees in de Engelse wikipedia alles wat je verder nog wil weten over de Hitchhiker's Guide.

22 reacties op “The Hitchhiker's Guide to the Galaxy”

 1. Ionica:

  De film vond ik een beetje tegenvallen, al is de voice-over van Stephen Fry geweldig. Vergeet trouwens ook niet het spel te spelen (en denk aan je handdoek)!

 2. Stefan:

  Dit artikel is wellicht geïnspireerd op bovenstaand citaat:

  Caltech Physicists Successfully Split The Bill
  http://www.theonion.com/content/node/52324

  Overigens is de TV-serie ook best de moeite waard (hoewel lang niet zo briljant als boeken/hoorspel/computerspel). Je ziet hem in de schappen van dvd-winkels wel eens samen met het eerste boek verpakt liggen. En inderdaad: de film viel wat tegen.

 3. Arjen:

  Voor mij gaat er niets boven het originele hoorspel, maar ik vind eigenlijk alles wat Douglas Adams geschreven heeft geniaal.

  Als bonus nog een wiskunde-quote uit het tweede deel van het hoorspel:
  "Pauzing only to reconstruct the whole infrastructure of integral mathematics in his head, he went about his humble task, never thinking to ask for reward, recognition or even a moments ease from the terrible pain in all the diodes down his left side."

 4. Jeanine:

  @ Arjen: Wie is "he"? Marvin?

 5. Arjen:

  Eh, ja, Marvin, wie anders ;)

 6. Tom Verhoeff:

  En niet te vergeten: het audiobook ingelezen door Douglas Adams himself (verkrijgbaar bijv. bij audible.com).

 7. Vincent:

  Wow, nu moet ik er binnenkort toch ook maar aan geloven...

 8. Pim van Tend:

  Met de liftersgids heb ik weinig, maar die mensen in het restaurant herinnerden me onmiddellijk aan een echt wiskundige paradox, die ik een paar dagen geleden tegenkwam en die ik nog niet heb doorgrond:
  Another fact which illustrates the sometimes disconcerting rules of classical predicate calculus is Smullyan's drinkers' paradox: ``In any non-empty bar, there is a person such that if she drinks, then everyone drinks''.
  (afkomstig van http://coq.inria.fr/doc/tutorial.html )
  Weten jullie waar hier de schoen wringt?

 9. Michiel Kosters:

  Film en tv serie (wat een amateurs!) vielen best tegen vond ik. Boek was wel leuk ;)

 10. Rob:

  Ik vond de film toch eigenlijk ook best aardig. Vooral de stem (Fry!) en animatie van The Guide (Don't Panic!).

 11. Arjen:

  De TV-serie vind ik juist bijzonder mooi. Ik houd wel van dit soort low-budget science fiction. De helft van de acteurs zijn de originele radio-acteurs. Douglas Adams zelf speelt nog ergens een klein rolletje.

 12. Erna:

  De film heeft me niet weten te overtuigen en met van het boek heb ik de eerst 3 delen uit (t/m "Life, the Universe and Everything"). Vond het 1e deel tot nu toe het beste en moet weer even een melige bui vinden om verder te gaan in het vierde deel van het boek.

 13. Stefan:

  Een reactie op Pim: volgens mij is dat een ingewikkelde manier om te zeggen "ofwel iedereen drinkt, ofwel er is tenminste 1 persoon die niet drinkt." Er is geen notie van tijd: op ieder moment dat je kijkt, kan die persoon weer een ander zijn.

 14. E. la Roy:

  Het Nederlandse hoorspel van Vincent van Engelen en Hans Wijnants is ook geweldig. Ik vind naast vele anderen 'Theo de tobbende robot' en 'pangalactische huigvergruizer' meesterlijke vertalingen. De serie is in 1980 door de KRO uitgezonden en tegenwoordig op CD's verkrijgbaar bij de Hoorspelfabriek : http://www.hoorspelfabriek.nl

 15. Arnout:

  Als er iets geweldig is, dan zeker het boek. De omzetting van de twee hoofden van Zaphod had ik me in de film anders voorgesteld, maar in zijn totaal was de film wel aardig.

  Het begint al goed met de manieren om van de planeet af te komen :-). En dan hebben we het nog niet eens over ieders lieveling Marvin the Paranoid Android, die zelfs een matras tot zelfmoord kan bewegen! Geniale stukjes, hoewel het op het laatst wel wat gehannes wordt om alles nog goed aan elkaar te praten (m.n. in het vierde deel).

 16. Arjen:

  De hoofden van Zaphod zijn in de film niet geheel trouw aan de andere bronnen weergegeven. Op zich is dat niet erg, want alle versies van de h2g2 zijn alles. Echter, ik vond de versie in de film niet echt geweldig, het tweede hoofd voegde bijzonder weinig toe.

  Het vierde deel vind ik wel een leuke afwisseling ten opzichte van de eerste drie delen. Eigenlijk vind ik het leuker dan deel drie. Daar staat tegenover dat losse fragmenten uit deel drie tot de besten uit de reeks behoren: de hereniging van Arthur en Ford op de prehistorische aarde, de Bistromatics uit het artikel, vliegen, het feestje, enz. Deel vier kan ik vooral als roman wat meer waarderen. Naar mijn gevoel hebben de karakters iets meer diepte en is de interactie iets minder oppervlakkig.

 17. Arjen:

  Ehrm, domme spelfout in bovenstaande post: 'alles' in de tweede zin moet 'anders' zijn.

 18. Tautologicus:

  The ultimate question is, what the ultimate question is.

 19. profke:

  Ik vind het ook altijd wel aardig dat het waarschijnlijk de enige triologie in vijf delen is :-)

 20. Herman Scheper:

  The Guide is definitive. Reality is often inaccurate.

 21. Arnoud:

  Now it is such a bizarrely improbable coincidence that anything so mind-bogglingly useful [as the Babel fish] could have evolved purely by chance that some thinkers have chosen to see it as a final and clinching proof of the nonexistence of God.

  The argument goes like this: "I refuse to prove that I exist," says God, "for proof denies faith, and without faith I am nothing."

  "But," says Man, "The Babel fish is a dead giveaway, isn’t it? It could not have evolved by chance. It proves you exist, and so therefore, by your own arguments, you don’t. QED."

  "Oh dear," says God, "I hadn’t thought of that," and promptly disappears in a puff of logic.

  "Oh, that was easy," says Man, and for an encore goes on to prove that black is white and gets himself killed on the next zebra crossing.

  Most leading theologians claim that this argument is a load of dingo’s kidneys, but that didn’t stop Oolon Colluphid making a small fortune when he used it as the central theme of his best-selling book, Well That about Wraps It Up for God.

 22. landscape lighting kits:

  landscape lighting kits

  Wiskundemeisjes » Blog Archive » The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.