Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

De bètacanon: algoritmen


In Algemeen,Nieuws, door wiskundemeisjes

In januari begon de Volkskrant bètacanon met een mooi artikel van Vincent over de nul. Elke zaterdag verschijnt een artikel over een wetenschappelijk onderwerp waar eigenlijk iedere Nederlander iets over zou moeten weten.

Na stukken over plaattektoniek, de WC, de transistor, energie en Darwin is de wiskunde weer aan de beurt: vandaag verschijnt Ionica's artikel over algoritmen.

al-khwarizmi

Op deze postzegel zie je al-Khwarizmi, de wiskundige die rond 800 leefde in het grote Islamitische wereldrijk van die tijd. Het woord "algoritme" komt van zijn naam. Lees alles wat je verder nog wil weten in het stuk van Ionica! Het artikel is een wiki, wat betekent dat je je eigen aanvullingen kunt toevoegen aan de internetversie van het stuk.

(Jeanine)

7 reacties op “De bètacanon: algoritmen”

 1. Arjen:

  De perfecte manier om de zaterdagochtend te beginnen: een kopje thee, een sinaasappel en een leuk stukje over wiskunde in de krant!

 2. Vincent:

  Daar sluit ik me helemaal bij aan! Leuk stuk, al had ik het idee dat er toch weer enige grappen die je eerder bedacht had onderweg gesneuveld zijn, klopt dat?

 3. HJ:

  Vandaag, uit de Volkskrant (lezersbrief):
  'Beta's die kunnen schrijven: dat is een zeldzame combinatie', vind H.W. in het Betoog van 17 feb. Juist beta's kunnen hun gedachten zo bondig en helder verwoorden.
  Neem de bijdrage van Ionica Smeets in de kennisbijlage. Of is dat geen schrijven? Was W.F. Hermans een alfa of een beta?
  (Leo Steenvoorden, Tuk)

 4. Tom Koornwinder:

  Nog een link bij dit mooie stuk van Ionica in de Volkskrant:
  Dongarra & Sullivan gaven in 2000 een lijst van "Top Ten Algorithms of the Century", zie bijv. het online beschikbare artikel van Barry Cipra in SIAM News,
  http://www.siam.org/news/news.php?id=637
  De lijst bevat wel onevenredig veel algoritmen uit de numerieke wiskunde, en Fortran als een van de tien vind ik wat oneigenlijk. Maar met de Fast Fourier Transform (Cooley, 1955, nummer 8 op de lijst) zal elke wiskundige blij zijn. Zelf zou ik er zeker Zeilberger's algoritme (Zeilberger, 1990, een vergaande uitbreiding van Gosper's algoritme, 1975) bij gezet hebben. Lees hierover in het gratis te downloaden boek A=B,
  http://www.cis.upenn.edu/~wilf/Downld.html
  Overigens is Doron Zeilberger de favoriete wiskundige van Persi Diaconis, zie
  http://www.wiskundemeisjes.nl/20060727/de-favoriete-nog-levende-wiskundige-van-2/
  Persi Diaconis, die komende maand maart in Eindhoven zal optreden, heeft eerder in Stanford een course gegeven over bovengenoemde lijst van top tien algoritemen.

 5. wiskundemeisjes:

  Over die lijst hadden we eerder ook al een stukje gemaakt!

  http://www.wiskundemeisjes.nl/20061123/de-beste-algoritmes-van-de-20ste-eeuw/

 6. pimvantend:

  Ik ben opgevoed met het dogma dat voor differentieren een recept bestaat, maar voor integreren niet. Er is inmiddels echter wel degelijk een algoritme voor primitiveren, de methode van Risch, zie:
  http://www-sop.inria.fr/cafe/Manuel.Bronstein/publications/issac98.pdf
  Dat zou ik een top tien algoritme vinden, al is de methode misschien weinig praktisch voor dagelijkse sommetjes. Ik denk dat nog steeds maar weinig mensen weten dat zoiets overhoofd bestaat.

 7. Marco:

  Reactie op pimvantend: Een algoritme dat veel verschillende functies symbolisch kan integreren is inderdaad leuk, maar naar mijn mening niet heel bijzonder. Er zijn namelijk ontzettend veel functies waarvoor de primitieve niet in elementaire functies uitgedrukt _kan_ worden, zoals bijvoorbeeld e^(-x^2).

  Zelf ben ik pas jaren na de publicatie van Risch opgevoed, helaas zonder de waarschuwing dat niet alle functies symbolisch te integreren zijn.

  Geeft de methode van Risch eigenlijk uitsluitsel over de vraag of een gegeven functie een primitieve heeft die uit te drukken is in elementaire functies? Zo ja, dan weet je in ieder geval of je kan stoppen met zoeken naar een primitieve en dan ben ik iets meer een voorstander van Risch op de lijst.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.