Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Faculteit!


In Geschiedenis,Muggenziften,Quotes, door wiskundemeisjes

Het uitroepteken wordt sinds 1808 gebruikt om het begrip faculteit aan te geven, 5! is bijvoorbeeld gelijk aan 1 x 2 x 3 x 4 x 5. Niet iedereen was gelijk enthousiast over deze nieuwe notatie. In 1842 klaagde Augustus de Morgan:

Amongst the worst of barbarisms is that of introducing symbols which are quite new in mathematical, but perfectly understood in common, language. Writers have borrowed from the Germans the abbrevation n! to signify 1 x 2 x 3 x ... x (n-1) x n, which gives their pages the appearance of expressing surprise and admiration that 2, 3, 4, etc., should be found in mathematical results.

(Ionica)

7 reacties op “Faculteit!”

 1. Wicky:

  Mijn ouders, die in hun jeugd nooit veel wiskunde-onderwijs hebben genoten, zagen een keer in mijn huiswerk de volgende opgave staan:

  Op hoeveel nullen eindigt 100!

  Ze waren niet erg onder de indruk van het niveau...

 2. Koen:

  Haha, grappige opgave. Ik zou zeggen 24? (11 keer product van 10, en 13 keer product van 5*2)

 3. Dennis:

  Hoe kom je aan die 13? Ik zie er maar 10...

 4. Ionica:

  Ik was ook eerst verbaasd, maar Koen heeft (natuurlijk) gelijk, je moet extra vijven tellen voor 5 x 5, 10 x 5 en 15 x 5.

 5. Hans:

  Ionca, Jouw uitleg begreep ik pas toen ik verder ging kijken naar het effect van de vijven. In de reeks van 1..100 geeft het getal 25 i.c.m. een even getal niet één 0 maar 2 nullen indien 25 gekoppeld wordt aan een vier-tal. Evenzo bij 50 en 75. Dit veroorzaakt de 3 extra nullen in het rijtje van 24 nullen.
  Met Mathematica is het effect ook goed te volgen.

 6. Wiskundemadammen:

  Hallo wiskundelovers,
  ondanks dat het effect met mathimatica goed te verklaren is heb ik toch de volgende vraag voor julie: voelt er iemand zich geroepen om alle mogelijkheden met 5! met de getallen 1 2 3 4 5 even in een lijstje te zetten.Dus bijvoorbeeld 12345, 23145, 31245,...
  Alvast bedankt,
  wiskundemadammen xx

 7. Nanne:

  Ik weet niet of je het met 'mathimatica' kan verklaren, maar je zou het er misschien beter gewoon mee kunnen genereren. Maar dat kan ook hier mee:

  http://users.telenet.be/vdmoortel/dirk/Maths/permutations.html

  vul 12345 in, en dan ben je klaar.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.