Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Michael Atiyah is een held


In Algemeen, door wiskundemeisjes

Vrijdag waren Jeanine en ik op het Slotsymposium Mathematische Fysica in Amsterdam. Eén van de sprekers was Sir Michael Atiyah en wat een charismatische man is dat! Hij zei ook een paar grappige dingen, ik hoop dat ik ze correct onthouden heb.

 1. Over natuurkundigen op het MIT die in de jaren zestig niet samenwerkten met wiskundigen, Atiyah vroeg hen waarom: "We have really nice new carpets and we do not want the mathematicians to ruin them."
 2. Over de verklaring van diepe natuurkunde met supersymmetrische groepen. "Do you believe that God said: Let there be this supersymmetric group? I doubt it."
 3. Over wiskunde: "Good theorems have many, many proofs."

(Ionica)

ps Drie keer raden wie de volgende is in de rubriek "de favoriete (nog levende!) wiskundige van...".

9 reacties op “Michael Atiyah is een held”

 1. Vincent:

  Ik kan niet wachten!

 2. LCL leerling:

  En wie is nu de vriendin van Steven?

 3. Jeanine:

  @ LCL leerling: ik! :-)

 4. Rogier Brussee:

  Atiyah is inderdaad een held! Hij heeft enorm veel belangrijk werk gedaan en heel veel invloed op het wiskundig leven in England (en daar buiten). Hij is wat slechter ter been dan vroeger maar hij heeft nog steeds de zelfde pretoogjes als hij iets interessants hoort.

  P.s. de eerste twee quote heeft hij inderdaad zo gezegd, de laatste kan hij in elk geval gezegd hebben.

  P.P.S als jullie de kans hebben ga dan eens op bezoek op het Newton Instituut wat hij gesticht heeft. Een van de leukste plekken om een tijd te werken

 5. Wiskundemeisjes » De favoriete (nog levende!) wiskundige van… (10):

  [...] Een week of drie geleden was Michael Atiyah in Nederland, om een lezing te geven op het Slotsymposium Mathematische Fysica. De wiskundemeisjes waren daar ook (zie ook hier), en vroegen hem: wie is nu uw favoriete (nog levende!) wiskundige? [...]

 6. Stefan:

  Ik heb een week geleden Atiyah horen praten in St. Louis, in de VS. Het praatje voor algemeen publiek dat hij hield was het BESTE PRAATJE van die soort dat ik ooit heb gehoord.

  De titel was "Beauty and Truth in Mathematics" waarin hij duidelijk en gefundeerd uitlegde dat het zoeken naar "Beauty" in wiskunde belangrijker is dan het zoeken naar "Truth". Hij wist heel erg duidelijk te maken dat het zoeken naar schoonheid in de wiskunde de beste resultaten oplevert.

 7. Koen Vervloesem:

  Heeft Atiyah slides van zijn praatje online staan, Stefan?

 8. Jeanine:

  @ Stefan: ik ben wel een beetje jaloers nu! Wat een interessant onderwerp, ook. En Atiyah kan echt goed vertellen, inderdaad.

 9. HJ:

  Google vond geen lezing, maar wel een kort interview over dit onderwerp. 3 minuut 14 slechts, maar boeiend. http://video.google.com/videoplay?docid=-5911099858813393554 "I am not shure you can have a beautiful proof of an ugly result".

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.