Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wiskunde op het strand


In Algemeen,Leestip,Muggenziften, door wiskundemeisjes

Zo, ik ben weer terug in Nederland! De titel van dit stukje dekt de lading niet helemaal, want eigenlijk heb ik nogal weinig wiskunde gedaan op het strand. Omrekenen wat een cocktail kostte in euro's was waarschijnlijk het meest hoogstaande. Alle hypes rond Bloggies en magische vierkanten zijn aan me voorbij gegaan, maar inmiddels ben ik weer helemaal bijgelezen. Ook namens mij nog bedankt voor alle stemmen en leuke reacties!

Op het strand las ik wél twee boeken waar wat wiskunde in zat. Binnenkort in de categorie leestip meer over het geweldige Cryptonomicon, want dat moet ik eerst nog even uitlezen.

Wat ik wel uitheb, is Giraffe van J.M. Ledgard, over het bizarre plan om Tsjechische giraffen te fokken onder het communistische regime in de jaren zeventig.

Giraffe Novel

Ik vond in dit (verder prima) boek weer een pareltje voor de categorie muggenziften. De schrijver wil laten zien dat hij ook wat weet van wiskunde en dan gaat het al snel mis...

I pick up a pine cone. I am reminded of the Fibonacci sequence we recited in mathematics class: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89. I see the sequence in the petals of the last surviving wild roses and in the coil of seeds in a flower head, and I hear it now in some piano concerto in my head which goes with an eight-tone white scale and a five-tone black to give an octave of thirteen notes. The relation between two and three or between thirty-four and fifty-five is the golden ratio."

Echt? Dus de gulden snede is gelijk aan 3/2 én aan 55/34? Geen wonder dat die gulden snede zo bijzonder is!
(Ionica)

ps De verhouding tussen twee opeenvolgende Fibonacci-getallen is natuurlijk een steeds beter wordende benadering van de gulden snede. Dat dan weer wel.

13 reacties op “Wiskunde op het strand”

 1. Aitrus:

  Nee hij zegt "between two and three [b]OR[/b] between thirty-four and fifty-five is the golden ratio" ... dus hij weet het eigenlijk niet zeker :D

 2. Eline:

  Om het nog leuker te maken: hij heeft vast het wiskundige of gebruikt. De gulden snede is dus gelijk aan 2/3 óf aan 34/55 óf aan allebei.

 3. HJ:

  Ik hoor het al: echte wiskundigen.
  - 'Wil je koffie of thee?'
  - 'Ja, graag.'

 4. Vincent:

  De gulden verhouding is toch de verhouding die mensen het mooist vinden? Ik kan me best voorstellen dat sommmige mensen meer van 2/3 houden en andere van 34/55...

 5. Stefan:

  Nee, de Gulden Snede is 1/2(1+wortel(5)), en dat is een irrationaal getal. Dat betekent dat geen van beide benaderingen goed is. De inverses van die benaderingen (dus 3/2 en 55/34) geven beide een te lage schatting.

  Als je gaat zoeken naar "Golden Ratio in Music" verzandt je tocht al snel in websites over numerologie. Deze is nog wel interessant; het eerste statement heeft ook betrekking op bovenstaand citaat:

  (Even zonder website; het lijkt of mijn comment anders niet wordt geaccepteerd)

 6. Stefan:

  Deze site dus (voeg zelf http:// toe):
  http://www.mcs.surrey.ac.uk/Personal/R.Knott/Fibonacci/fibInArt.html#music

 7. Tammo Jan:

  @Vincent: Mijn favoriete breuk is 355/113, ik denk dat dat de volgende in het rijtje gulden verhoudingen is. Ook een bijzonder mooie gulden verhouding is 2.20371 : 1.

 8. Jos:

  Ooh, ik voel een nieuwe rubriek aankomen. Na "de favoriete nog levende wiskunde van" nu ook "de favoriete breuk van".

 9. Kasper:

  Voorlopig kan ik niet wachten op de recensie van cryptonomicon. Wie hem nog niet gelezen heeft moet maar direct beginnen.

 10. Jeroen Dekker:

  Wat een mafkezen zijn jullie beta's toch. 3/2 of 55/34 who cares, het echte punt in dit boek is toch dat het gaat over Tsjechische giraffen...hoe bizar is dat!!!!

  De werkelijkheid is altijd vreemder dan fantasie!.

  Bedankt voor de Tip ionica! dit boek ga ik kopen.!

 11. Tim:

  @ TJ: geweldige woordgrap -.-

 12. Guus:

  De fibonacci rij is ook 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 en niet 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 XD

 13. Koen Thomassen:

  Ik val er niet zo over dat hij de elementen van een reeks die nadert tot de verhouding van de gulden snede verwart met de limietwaarde waartoe die gulden snede nadert. Hij is nu eenmaal geen wiskundige.

  Veel storender vind ik dat hij bij de witte toetsen de beide eindpunten van het octaaf wel meetelt, terwijl hij dit bij de zwarte toetsen niet doet. Het lijk er sterk op dat hij dit doet om zo op de getallen 8 en 5 uit te komen. Met een andere keuze kun je naar believen op 7 en 6 uitkomen. Wat heeft bijvoorbeeld de toonsoort Bes-groot misdaan om zijn eindpunten niet meegeteld te krijgen waar dit bij F-groot wel gebeurt?
  Het lijkt er op dat hij wel erg naar het resultaat 5:8 toe redeneert.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.