Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam



  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Cryptonomicon


In Leestip, door wiskundemeisjes

Waarom heb ik Cryptonomicon niet veel eerder gelezen? Deze roman van Neal Stephenson verscheen in 1999 en was me al meermaals aangeraden, maar toch kocht ik het boek steeds niet. Gelukkig kreeg ik het boek vorig jaar voor sinterklaas van mijn collega Willem Jan en durfde ik op vakantie eindelijk aan de ruim 1100 pagina's tellende bestseller te beginnen.

cryptonomicon

Het is nogal lastig om het boek te omschrijven of samen te vatten. Verschillende verhalen lopen door elkaar, een gedeelte speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en een gedeelte ergens in de jaren negentig. Cryptografie en wiskunde spelen een belangrijke rol. In de Tweede Wereldoorlog verzinnen wiskundigen bijvoorbeeld slimme dingen om codes te breken en nog slimmere dingen om te voorkomen dat de vijand ontdekt dat ze die codes gebroken hebben.

Het boek leest ontzettend lekker weg. Stephenson gebruikt de befaamde truc om steeds zo veel spanning op te bouwen in een verhaallijn, dat je ab-so-luut wilt weten hoe die afloopt voor je het boek weg kunt leggen. Maar vlak voor de climax eindigt het hoofdstuk en begint een hoofdstuk over andere personages in een andere tijd.

Ik zou geen wiskundemeisje zijn als ik niet erg enthousiast werd door de wiskunde in dit boek. Hoogtepunten vond ik de verhandeling over de kans dat de fietsketting van Alan Turing eraf zal vallen (wie meer wil weten: lees het boek!) en de verdeling van een erfenis op wiskundig verantwoorde wijze. Het is ook leuk om meer over cryptografie te leren, ik wist bijvoorbeeld nooit wat een One-Time-Pad nu precies was (wie dat ook wil weten: lees het boek!). De personages zijn ook heerlijk herkenbaar, bij sommige wiskundigen in het boek zag ik collega's voor me. Hierbij een stukje van een gesprek dat ik grappig vond:

"I understand you are good with numbers," the lady says.

Randy is really racking his brain now. How does this woman know he’s a numbers kind of guy? "I’m good with math," he finally says.

"Isn’t that what I said?"

"Nah, mathematicians stay away from actual, specific numbers as much as possible. We like to talk about numbers without actually exposing ourselves to them—that’s what computers are for."

Verder zou ik zeggen: lees het boek vooral zelf!

(Ionica)