Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Cryptonomicon


In Leestip, door wiskundemeisjes

Waarom heb ik Cryptonomicon niet veel eerder gelezen? Deze roman van Neal Stephenson verscheen in 1999 en was me al meermaals aangeraden, maar toch kocht ik het boek steeds niet. Gelukkig kreeg ik het boek vorig jaar voor sinterklaas van mijn collega Willem Jan en durfde ik op vakantie eindelijk aan de ruim 1100 pagina's tellende bestseller te beginnen.

cryptonomicon

Het is nogal lastig om het boek te omschrijven of samen te vatten. Verschillende verhalen lopen door elkaar, een gedeelte speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en een gedeelte ergens in de jaren negentig. Cryptografie en wiskunde spelen een belangrijke rol. In de Tweede Wereldoorlog verzinnen wiskundigen bijvoorbeeld slimme dingen om codes te breken en nog slimmere dingen om te voorkomen dat de vijand ontdekt dat ze die codes gebroken hebben.

Het boek leest ontzettend lekker weg. Stephenson gebruikt de befaamde truc om steeds zo veel spanning op te bouwen in een verhaallijn, dat je ab-so-luut wilt weten hoe die afloopt voor je het boek weg kunt leggen. Maar vlak voor de climax eindigt het hoofdstuk en begint een hoofdstuk over andere personages in een andere tijd.

Ik zou geen wiskundemeisje zijn als ik niet erg enthousiast werd door de wiskunde in dit boek. Hoogtepunten vond ik de verhandeling over de kans dat de fietsketting van Alan Turing eraf zal vallen (wie meer wil weten: lees het boek!) en de verdeling van een erfenis op wiskundig verantwoorde wijze. Het is ook leuk om meer over cryptografie te leren, ik wist bijvoorbeeld nooit wat een One-Time-Pad nu precies was (wie dat ook wil weten: lees het boek!). De personages zijn ook heerlijk herkenbaar, bij sommige wiskundigen in het boek zag ik collega's voor me. Hierbij een stukje van een gesprek dat ik grappig vond:

"I understand you are good with numbers," the lady says.

Randy is really racking his brain now. How does this woman know he’s a numbers kind of guy? "I’m good with math," he finally says.

"Isn’t that what I said?"

"Nah, mathematicians stay away from actual, specific numbers as much as possible. We like to talk about numbers without actually exposing ourselves to them—that’s what computers are for."

Verder zou ik zeggen: lees het boek vooral zelf!

(Ionica)

10 reacties op “Cryptonomicon”

 1. Tom:

  Ik heb het boek al weken op de stapel literatuur in de WC liggen... :)

  Toch maar eens echt er voor gaan zitten en lezen.

  Mijn interesse voor Cryptonomicon is vooral gewekt door het "Solitaire" cryptografie algorithme van Bruce Schneier dat speciaal voor het boek is bedacht.

 2. Camiel:

  Hoogtepunten vond ik de verhandeling over de kans dat de fietsketting van Alan Turing eraf zal vallen
  Dus het ging zelfs over kettingbreuken?

 3. Alper:

  Nee, modulaire wiskunde geloof ik.

  Buitengewoon tof boek inderdaad. The Diamond Age en Snow Crash van Stephenson zijn definitieve aanraders.
  Van The Baroque Cycle -het 'vervolg' op Cryptonomicon- heb ik alleen deel één gelezen wat een erg leuke combinatie van geschiedenis en wiskunde was. Weet niet wanneer ik ooit aan de laatste twee delen toe kom.

  Leestip: Greg Egan is trouwens een schrijver die conceptueel verreikende science fiction combineert met wiskunde. Misschien ook leuk.

 4. Harm:

  Er is ook een fantastish essay van hem over
  PC´s, Mac en Linux enzo. Er staat zoiets van 'across the street they are giving away free tanks (Linux) but nobody wants them...´
  enzovoort. Of over dat ie een 'developers kit ' voor de Mac kocht en na tig diskettes te hebben geinstalleerd het ding met spanning opstartte, en kreeg: een vierkant zwart schermpje (een soort DOS Box) waarmee hij aangeeft dat Mac OS ook maar een gewoon besturingssysteem is. Vergelijk ook het machinegeweer (vreselijk dat wel..) dat het echt goed doet in Cryptonomicon
  met de parallel die hij trekt tussen Linux en
  een zware boor die blijft draaien, al is het
  met degene die het ding bedient en al.

  beetje Googlen levert meteen al dit op:

  http://en.wikipedia.org/wiki/In_the_Beginning...was_the_Command_Line

 5. Cailin Coilleach:

  Als goed Mac-evangelist moet ik er natuurlijk wel even op wijzen dat het essay over Windows-MacOS-Linux al wel zwaar achterhaald is:

  =====
  The essay was written before the advent of Mac OS X. In a Slashdot interview on 2004-10-20, [Neil Stephenson] remarked:
  I embraced OS X as soon as it was available and have never looked back. So a lot of In the Beginning...was the Command Line is now obsolete. I keep meaning to update it, but if I'm honest with myself, I have to say this is unlikely
  =====

  Overigens zitten door het boek heen verspreid ook wat komische juweeltjes. Zoals de WWII wiskundige (ben z'n naam vergeten, hij hangt in het boek veel rond met Turing) die een berekening plus bijbehorende grafiek maakt die zijn concentratie-niveau op het werk uitzet tegen zijn seksuele activiteit :)

 6. qedqubit:

  wow !

  “Nah, mathematicians stay away from actual, specific numbers as much as possible. We like to talk about numbers without actually exposing ourselves to them—that’s what computers are for.”

  als dat waar is ben ik in theorie misschien ook wel een mathematician ! there is hope !

  in snowcrash vond ik het vooral tof dat die assemble programmeurs door het zien van een ruis-bitmap een psychologisch coma-virus binnen kregen, hilarisch !

  andere aanrader :the hacker & the ants van rudy rucker (niet alleen schrijver maar ook wiskundige)

 7. Tagelus:

  [...] maar hoeft geen literatuur te zijn. Voor dit zomerseizoen heb ik o.a. mijn oog laten vallen op 'Cryptonomicon' (wanneer is het vaderdag?), op aanraden van de Wiskundemeisjes. Ik ben benieuwd!Labels: diversen [...]

 8. Mijndert:

  Weet iemand of dat boek nog ergens te koop is? Ik hoorde dat ie nog in sommige witte boekhandels lag. Klopt dat?

  Zoniet dat koop ik hem via Internet.

 9. Martine:

  @Mijndert

  Het boek is (tweedehands) te koop bij De Slegte: http://www.deslegte.com/node/32190

  Via marktplaats en Bol.com worden ze ook tweedehands aangeboden.

 10. Mijndert:

  @Martine

  Bedankt voor de links, ik zal er eens 1 uitkiezen ;-)

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.