Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wat is het 10001ste priemgetal?


In Algemeen, door wiskundemeisjes

Koen schreef eerder dit jaar op Q.E.D. al over het geweldige Project Euler, maar op de een of andere manier logde ik pas deze week voor het eerst in. Op deze website staan 150 uitdagende wiskundige problemen: en er komen er steeds nieuwe bij. Ze lopen op in moeilijkheid, in het begin staan vragen als wat is het 10001ste priemgetal? en Wat is het kleinste getal dat deelbaar is door de getallen 1 tot en met 20? Later wordt het een stuk moeilijker met vragen als Voor hoeveel waarden van n onder een miljoen heeft de vergelijking x2 y2 z2 = n precies tien verschillende oplossingen?

Het aardige is, dat je als je de goede oplossing (eindelijk) gevonden hebt, je op een forum komt waar allerlei mensen vertellen hoe zij het probleem hebben opgelost. Soms lees je dan een bijzonder elegante en slimme oplossing. Het nadeel is, dat je niet op dit forum kunt kijken als je hopeloos vast zit met een probleem. De problemen werken ook nog erg verslavend, dus Project Euler kan je heel wat uren kosten. Ik ga ook weer snel verder, want ik moet nog 126 problemen oplossen!
(Ionica)

10 reacties op “Wat is het 10001ste priemgetal?”

 1. HJ:

  Kunnen we ook zien hoe een deelnemer, zeg Ionica, het doet? Of zie je alleen je eigen ploeterwerk? gebruik je Mathematica, of zo, want ik neem niet aan dat je het op een kladblaadje uitwerkt, of met google oplost ...

 2. Tammo Jan:

  Een tip voor wie het 10001ste priemgetal met de zeef van Eratosthenes (zie Wikipedia) wil gaan vinden: je moet eerst alle getallen van 2 tot en met 105.000 opschrijven. Dan omcirkel je het eerste nog niet weggestreepte getal en streept al zijn veelvouden door. Dan omcirkel je het eerstvolgende nog niet weggestreepte getal (3) en streept al zijn veelvouden weg. Herhaal dit tot je het 10001ste cirkeltje zet, dit is het gevraagde getal.

 3. henkbovekerk.nl:

  Geweldig! Kun je ook een vliegende auto uitvinden? Daar zit ik echt enorm op te wachten.

 4. Ionica:

  @HJ: Je kan als je ingelogd bent zien hoe anderen het doen, ik sta gewoon in de lijst met Nederlanders (die is niet zo groot), onder mijn eigen naam. Daar zie je alleen de scores, op het forum staat vaak meer over hoe mensen het probleem hebben opgelost.

  Ik gebruik inderdaad Mathematica, daarom kon ik zonder de supertip van Tammo Jan toch snel het 10001ste priemgetal vinden...

 5. HJ:

  Zonder Mathematica of verdere programmeerervaring helpt in dit geval http://www.prime-numbers.org/ Wel zelf nog even tellen tot 10001 als je de lijst in je mail hebt gevonden...

 6. Eline:

  Aargh! Dit is nu al een slechte site voor mij. Ik weet zeker dat ik een antwoord goed heb, maar de site rekent het fout. Stomme site!

  ;-)

 7. Arjen:

  Wat een heerlijk verslavend tijdverdrijf is dit. Ik maak gebruik van Python voor het oplossen van de probleempjes.

  @Eline:
  Heb je het probleem in kwestie wel goed gelezen? Soms zijn de opgaven net iets anders dan wat je denkt. Aangezien er diverse mensen zijn die alle opgaven opgelost hebben, denk ik niet dat er echt foute opgaven tussen zitten.

  Als je echt denkt dat een opgave een ander antwoord zou moeten hebben, kan je altijd proberen contact op te nemen met de mensen achter Project Euler (zie de 'Contact' link op de webpagina).

 8. Erna:

  Cool, heb me aangemeld. Klinkt als een goede manier om m'n programming skills wat te verbeteren en natuurlijk met wat theoretischer wiskunde bezig te zijn dan in het dagelijk leven...

 9. Johan Heremans:

  damn, zo verslavend,

  Ben na 5 jaar terug beginnen programmeren met mijn enige programeerkennis Lisp basis...

  maar het kleinste gemeen veelvoud van de eerste 20 heb ik met een simpel zakrekenmachientje gevonden...

 10. Michiel Kosters:

  Deze website is echt TE verslavend...

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.