Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wiskundemeisjes


In Algemeen, door wiskundemeisjes

Camiel noemde ons twee jaar geleden als eerste "wiskundemeisjes". Langzamerhand begint het woord "wiskundemeisje" op steeds meer plaatsen op te duiken. Schrijfster Ariëlla Kornmehl zegt in een interview bijvoorbeeld: 'Ik was meer een wiskundemeisje. Wiskunde, biologie, geen talen.' En over de film High School Musical schrijft De Jonge Journalist: 'De scholieren in deze film zijn volgestopt met clichés. Zo heb je de wiskundemeisjes die overal een antwoord op hebben'. We hopen dat wiskundemeisje (het ~ (v.), ~s) uiteindelijk in de Van Dale komt te staan...

(Ionica)

13 reacties op “Wiskundemeisjes”

 1. Fred:

  Ha! En wat zou dan de omschrijving van dat lemma moeten zijn?

 2. Eline:

  wiskundemeisje (het ~ (v.), ~s): Ionica Smeets of Jeanine Daems

  ;-)

  Even serieus. Iets van: meisje dat goed is in wiskunde en dat haar kennis ook kan en wil delen met anderen.

 3. Arno van Asseldonk:

  Hallo, Fred,

  Wellicht is het interessant om te weten dat het begrip lemma ook nog in een andere betekenis voorkomt, dan de betekenis waarin jij het gebruikt. In de wiskunde heeft het begrip lemma namelijk betrekking op een stelling die je gebruikt om een andere stelling te kunnen bewijzen. In dat geval stelt een lemma een zogenaamde hulpstelling voor.

 4. Fred:

  @Arno: yep, maar ik dacht dat het dan meer een "vooronderstelling" was, die in de loop van een redenering/bewijs alsnog juist moest blijken.
  Ben niet zeker, geen matemaat zijnde maar een "scheikundesenior".

 5. Arno van Asseldonk:

  Hallo, Fred,

  Een lemma of hulpstelling is altijd een op zichzelf staande stelling die al bewezen is. Het bewijzen van de juistheid van een lemma staat los van de toepassing ervan.

 6. Fred:

  @Arno: toch even in Van Dale gekeken (13e):
  "hulpstelling waarvan de juistheid in afwachting van nader bewijs wordt aangenomen". Tja.

  Maar het gaat mij toch om die wiskundemeisjes. 't Moet wel iets bijzonders zijn, want niemand heeft nog behoefte gehad om het woord "wiskundejongen" te munten.

  @Eline: een meisje goed in wiskunde maar niet kan en/of wil delen is geen wismeisje? Ik hoop dat Ionica & Jeanine de Van Dale halen, dat wel natuurlijk.

 7. Arno van Asseldonk:

  Hallo, Fred,
  Als je afgaat op de betekenis die de "taalbijbel" (lees: de (dikke) Van Dale) geeft dien je je wel te realiseren dat Van Dale geen wiskundig woordenboek is, maar een gewoon woordenboek. Als je er daarentegen The Penguin Dictionary of Mathematics op naslaat, zoals ik zojuist even gedaan heb, dan staat daar: "A lemma is a theorem which is proved and then used in the proof of another theorem". Zie in dat verband mijn reacties onder 3 en 5.
  De samenstellers van de Van Dale zijn waarschijnlijk uitstekende taalkundigen, maar van wiskunde hebben ze over het algemeen weinig of geen kaas gegeten. Ik zou dus als ik jou was geen gebruik maken van een algemeen woordenboek om de juiste definitie van een wiskundig begrip te vinden, maar in plaats daarvan gebruik maken van een gespecialiseerd (wiskundig) woordenboek.

 8. Johan:

  Ach ja, "sonjabakkeren" is ook in de Van Dale gekomen, dus waarom "wiskundemeisje" niet?

 9. Vincent:

  Is Sonjabakkeren in de Van Dale gekomen?!?!? Ik dacht dat je daarvoor als woord toch wel over een zekere eeuwigheidswaarde moest beschikken. Ik zeg het niet graag, maar de Van Dale daalt nu toch wat in mijn achting.

 10. onzijdig:

  wiskundemeisje (het ~ (v.), ~s)

  vrouwelijk?

 11. Loes en Maike:

  Toen wij de site hoorden: http://www.wiskundemeisjes.nl , dat het een dikke sexsite was, dit bleek anders te zijn. Wel goed dat jullie zo fanatiek bezig zijn hiermee! keep on the good work =D

 12. Monique en Ernst:

  We moesten voor school naar http://www.wiskundemeisjes.nl gaan, we dachten eerst dat het een of andere sexsite zou zijn ("Hallo studiebol, wil je sex fijn en snel? kom naar wiskunde meisjes.nl) dit bleek anders, jammer!
  groetjessz

 13. Wiskundemeisjes » “Wiskundemeisjes zitten liever niet tussen te veel nerds”:

  [...] 3. Het woord “wiskundemeisjes”, dat voor wij deze weblog begonnen slechts een of twee google-hits had, raakt steeds meer ingeburgerd. [...]

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.