Dit bericht is geplaatst op maandag 4 juni 2007 om 12:24 in categorieën Nieuws. Je kunt de reacties volgen via een RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van je eigen site plaatsen.
Wiskundemeisjes
Ionica & Jeanine
LIMO 2007
In Nieuws, door wiskundemeisjes
Alweer anderhalve week geleden werd in Utrecht de derde Landelijke Interuniversitaire Mathematische Olympiade (LIMO) georganiseerd. Inmiddels staan op de officiële website de opgaven, foto's en een verslag.
Wij wisten al eerder wie er gewonnen had, omdat in de Leidse bibliotheek ineens een knots van een beker stond. Het Leidse team Aleph-4 sleepte de eerste prijs mee naar huis. Hier zie je de trotse winnaars, met van links naar rechts: Joris Weimar, Birgit van Dalen, Joost Michielsen en Michiel Kosters.

Natuurlijk is een stukje over de LIMO niet compleet zonder opgave. De onderstaande opgave van Arne Smeets (geen familie) werd het slechtste gemaakt door de deelnemende teams - al hoorde ik één van de winnende teamleden zeggen dat hij achteraf toch niet zo moeilijk was.
Het ene verschil is de andere niet - A. Smeets, Universiteit Leuven
Zij n een natuurlijk getal, zij p een priemgetal en zij d een deler van het getal (n + 1)p− np. Bewijs dat d − 1 deelbaar is door p.
(Ionica)
maandag 4 juni 2007 om 13:53
Het ene verschil is HET andere niet
maandag 4 juni 2007 om 13:57
Inderdaad. Maar het staat zo in de opgave, dus ik laat het staan. Wie weet zit er wel een zeer subtiele Vlaamse woordgrap achter...
dinsdag 5 juni 2007 om 00:39
Als er al een woordgrap in zit, is het volgens mij geen typisch Vlaamse. Ik herken ze alleszins niet... Maar ik ken natuurlijk ook niet alle Vlaamse woordgrappen :-)
dinsdag 5 juni 2007 om 12:26
Wel, de organisatoren hadden mij gevraagd of ik toevallig een leuke naam voor de opgave had. Ik heb gezegd van niet en dat ze dus zelf een naam mochten kiezen. Het is de bovenstaande naam geworden, en ik heb dus helemaal niks met die naam te maken ;)
Over de moeilijkheidsgraad van de opgave: ik verwachtte wel dat hij niet bijster goed zou worden opgelost, maar zo'n slechte scores had ik nu ook weer niet verwacht (de 23 teams haalden samen 10, 7, 3 en twintig keer 0 punten (op 10)). In wedstrijdomstandigheden is de opgave in elk geval verre van evident, en het wil toch wel wat zeggen dat het de slechtst beantwoorde opgave was. Er is maar een manier om er achter te komen hoe moeilijk hij was, en dat is door hem eens op te lossen (of toch te proberen) :)
dinsdag 5 juni 2007 om 13:12
Ai, Arne, dat is inderdaad erg schokkend. Na het lezen van deze topic dacht ik dat expres de makkelijkste opgave uitgekozen was. Er zullen ongetwijfeld een hoop oud-IMO-deelnemers hebben meegedaan, en van hen verwacht je toch wel dat ze hem zouden moeten kunnen.
maandag 18 juni 2007 om 17:07
Net in de "volgens Bartjens" (tijdschrift van wiskunde Nijmegen) gelezen dat men er NA de wedstrijd achter kwam dat er een 11e opgave was.. :-)
Misschien dat dat wat verklaart!
zondag 4 mei 2008 om 10:36
[...] teamverband. Op deze site kun je de precieze regels zien. De wedstrijd vindt plaats in Leiden, want vorig jaar heeft een Leids team [...]