Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Cirkels tekenen


In Filmpjes,Grapjes,Onderwijs,Trivia, door wiskundemeisjes

Wie heeft er nooit last van: je hebt dringend een heel mooie, haast perfecte cirkel nodig. En precies dan is er geen passer in de buurt en er zit ook geen mooi rond muntje in je portemonnee. Of nog erger: je staat voor een schoolbord, en bordenpassers zijn nog schaarser dan gewone passers (in ons gebouw in elk geval wel, daar schijnt er één te zijn, maar slechts enkele medewerkers weten waar).

Er zijn mensen die daar een andere oplossing voor gevonden hebben: die kunnen Heel Mooie cirkels tekenen, met de hand, op een schoolbord. Op YouTube is een heuse rage ontstaan, die begon met het onderstaande filmpje van een wiskundeleraar met gevoel voor humor.

De leraar in kwestie is Alexander Overwijk uit Ottawa, Canada. Elk jaar tekende hij een bijna perfecte cirkel op het bord en vertelde hij zijn leerlingen het verhaal van het wereldkampioenschap freehand circle drawing, dat helemaal niet waar was. In dit krantenartikel lezen we:

"It's my schtick with my kids. I've been telling them this story for 10 years," Mr. Overwijk, a 17-year veteran math teacher, said Friday. Mr. Overwijk stopped using a compass nearly a decade ago to draw circles because "it was just a pain."

As a joke, he told his students that he was the freehand circle champ in Las Vegas, having watched the bartending championships the weekend before. "It just spewed out and most of the class bought it," he says, adding that he's done the act every year since.

Vorig jaar werd deze act gefilmd door een leerling en het filmpje kwam op YouTube terecht. Het resultaat: nog meer cirkels tekenende mensen op YouTube, zie bijvoorbeeld deze filmpjes.

Maar al deze publiciteit leverde ook veel animo op voor een echt kampioenschap. Iedereen kon meedoen voor $5 en de opbrengsten zijn voor een goed doel. En wie was de winnaar? Juist!

(Jeanine, met dank aan Dick voor de tip)

8 reacties op “Cirkels tekenen”

 1. Camiel:

  Goed nummer van pearl jam.

  spin spin! spin the black circle!

 2. Tom:

  Brengt mij op de volgende vraag:
  Weet er iemand een goede maat voor de 'cirkelachtigheid' van een gesloten kurve K zonder zelfdoornsijdingen?

  Ik heb deze bedacht. (ik weet niet of hij al bestaat)
  Kies het massamiddelpunt van K als het middelpunt van twee cirkels. Eén cirkel C1 die geen enkel punt van K bevat en één cirkel C2 die ieder punt van K bevat. Zij V het verschil in oppervlakte tussen C1 en C2 en zij O de oppervlakte van het gebied omsloten door K.
  Dan is de 'cirkelachtigheid' van K gelijk aan V/O.

  Voor bijvoorbeeld een vierkant is de maat Pi/4

 3. Peter:

  Tom, mag ik er van uitgaan dat je C1 zo groot mogelijk maakt? Deze zal sowieso wel een punt gemeen hebben met K. Analoog zal C2 dan zo klein mogelijk zijn en dus ook enkele punten gemeen hebben met K (de cirkel zelf, niet de ingesloten schijf).

  Je maat houdt dan enkel rekening met punten op K die dicht bij het middelpunt liggen (voor C1) en punten die ver van het middelpunt liggen (voor C2). Daartussen doet de curve dus eigenlijk waar ze zin in heeft, gelet dat ze het middelpunt niet te veel verschuift.

 4. KP:

  Je kunt in elk punt de kromming bepalen: dat is 1/R, waarbij R de straal van de `best rakende cirkel' is. Als die functie constant is heb je een rechte lijn (kromming 0) of een cirkel (kromming ongelijk 0). Hoe minder fluctuatie van de kromming hoe meer de kromme een cirkel is. Je kunt de kromming uitrekenen door te parametriseren met behulp van booglengte en dan de norm van de tweede afgeleide te nemen. Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Curvature

 5. henkbovekerk.nl:

  Leuk! Echt heel leuk!

 6. (-_-)zzZZzz:

  Circel tekenen ? Oude timmermanstruck. Je slaat een spijker in het midden van een bord en bindt er een touw(tje) aan vast. Aan het einde van het touw bindt je een potlood/krijtje en draaien maar. Altijd 100% perfecte circels. Toch ?

  Overigens wel erg goed wat die man in het eerste filmpje doet !

 7. rianne:

  je hebt er 2 lietjes van de twee de moet je doen.

 8. Jetze:

  Cirkelachtigheid:

  Verhouding kleinste cirkel waar de vorm helemaal binnen past tot grootste cirkel die helemaal in de vorm past.

  Deze lijkt me conceptueel het eenvoudigst.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.