Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Film over Gödel en muziek bij een bijzondere formule


In Kunst,Uitjes, door wiskundemeisjes

In de categorie wiskunde en kunst zijn er volgende week maar liefst twee leuke uitjes die je kunt maken!

godel poster

Afstudeerders van de Nederlandse Film- en Televisie Academie maakten een film over Kurt Gödel. Dit is de omschrijving:

De logicus Kurt Gödel wordt aan het eind van zijn leven geconfronteerd met een werkelijkheid, die hem voor nieuwe filosofische problemen stelt en de aard van zijn bestaan in twijfel trekt.

Wij zijn benieuwd! De film is van 26 tot en met 30 juni te zien in Amsterdam. Kijk hier voor de precieze tijden. Bij de film hoort ook een mooie website. Kijk ook even naar de lange lijst met wiskundige sponsors.

formule der formules

Op donderdag 28 juni zingt het Groot Omroepkoor eιπ + 1 = 0 or, the most remarkable formula in the world, geschreven door MaNOj Kamps. Dit a capella stuk gaat samen met vier andere composities in première in Haarlem. Deze werken zijn gekozen uit 135 inzendingen voor een compositiewedstrijd. Kijk hier voor meer informatie en kaarten. We weten dat MaNoJ wel eens op de wiskundemeisjes komt, dus misschien wil hij in de reacties iets meer vertellen over zijn compositie...
(Ionica)

ps Inmiddels heeft MaNoJ inderdaad gereageerd en kun je in zijn reactie veel meer lezen over de compositie.

11 reacties op “Film over Gödel en muziek bij een bijzondere formule”

 1. MaNOj:

  Natuurlijk ;)

  In het kort: het is een soort ode aan de wiskunde, die zich voornamelijk als doel stelt de (esthetische) schoonheid en elegantie van veel wiskunde uit te lichten (in een soort reactie op het feit dat veel klassieke stukken die gebaseerd zijn op wiskunde, helemaal niet 'mooi' zijn om te horen).

  Het koor zingt natuurlijk de mooiste formule van de wereld, maar ook het principe van mathematische inductie, het getal e, geheugensteuntjes om het getal pi te onthouden, en fragmenten uit o.a. Euler's 'Introductio in Analysin Infinitorum' (waarin hij de mooiste formule afleidt alsmede het getal e definieert), de Elementen van Euclides, het diagonaalargument van Cantor, en verder citaten van Kronecker, Adwaita (pseud. van J.A. der Mouw), Robert Recorde (een van de eersten om het gelijkheidsteken te gebruiken), Benjamin Peirce e.a..

  Voor klassieke muziek-kenners: het is een vrij avant-gardistisch stuk, met veel polyritmiek, improvisatie-elementen, maatsoortwisselingen, maar tegelijkertijd ook met veel traditionele elementen zoals een tonaal centrum (E), Gregoriaans-achtige melodieen, citaten uit werken van 'grote' componisten, enz.

  Het belooft dus een mooie avond te worden, want ook de andere 4 stukken zijn erg bijzonder!

 2. Marijke:

  Ik ben zowel in de film als in de compositie geïnteresseerd. Alleen liggen Amsterdam en Haarlem voor een Belg niet meteen bij de deur. Daarom volgende vragen:

  (1) Zijn er plannen om de film op video te verspreiden of eventueel in België te vertonen?
  (2) Zijn er plannen om het stuk op CD te zetten?

 3. Erik:

  Interessant MaNOj! Jammer dat ik er niet heen kan.

  (ik zal trouwens wat coulanter zijn met de inleveropgave-eis bij inleiding analyse ;-) )

 4. Nico:

  Inderdaad heel interessant! En ook erg jammer dat ik niet naar het concert kan, vanwege een tentamen Modelleren.

  Ik wil de twee vragen van Marijke aanvullen met een derde:
  (3) Is de bladmuziek te verkrijgen, zodat andere koren/ensembles het in hun repertoire kunnen opnemen?

  Voor een wiskunde docent is dit natuurlijk een prachtige uitdaging!

 5. HJ:

  Who is Goedel. Ik citeer: "In 1928 hield de Duitse wiskundige David Hilbert een voordracht op het wiskunde congres congres [sic] in Bologna, waarin hij een aantal grote onopgeloste problemen van het wiskundige wiskundige [sic] grondslagen-onderzoek van zijn tijd uiteenzette." [..] "Nog geen twee jaar later had de 24-jarige Kurt Gödel alle stellingen van Hilbert definitief opgelost."

  Bijna goed. http://whoisgodel.com/who_is_godel.htm

 6. Ionica:

  Oei, oei, oei, dat had ik nog niet gelezen! Nu ben ik nóg benieuwder naar de film... Ik hoop maar dat er een wiskundige naar het script heeft gekeken.

 7. Mark IJbema:

  Op de site staat dat de film op dvd uitkomt. Ben benieuwd naar wat je ervan vindt (heb zelf helaas geen tijd midden in mijn tentamenperiode.. )

 8. MaNOj:

  Aan Marijke en Nico:

  2) wellicht dat er een officiele/officieuze opname gemaakt wordt in Haarlem, maar voor zover ik weet zijn er geen plannen om het stuk op cd te zetten.

  3) de bladmuziek is nu nog even exclusief voor het gebruik van het Groot Omroepkoor, maar ik wil wel binnenkort stappen ondernemen om het beschikbaar te stellen aan geinteresseerde koren: vaak uitgevoerd worden is natuurlijk voor iedere componist een droom.

 9. Hedwig:

  Bedankt voor de tip! De film was uiterst interessant, een beetje te pretentieus wellicht maar daar heb ik niets tegen, en vol leuke vondsten en trucjes. Een aanrader!

 10. Jeroen J. Meijer:

  Beste geïnteresseerden,

  Het klopt dat er op de website whoisgodel.com een aantal onjuistheden staan over de geschiedenis rond Kurt Gödel. Ondanks dat de film om gaat met een ingewikkeld onderwerp, is het de bedoeling geweest deze voor een breed publiek te maken. Vandaar dat wij het verhaal dat op onze website is geplaatst ter promotie van de film wat hebben geromantiseerd. Binnenkort gaat dit geheel herschreven worden.

  De film is een subjectieve kijk op de laatste periode van het leven van de bij jullie zeer bekende logicus Kurt Gödel. Het laat vooral zien hoe je stelling van Gödel los kan laten op het medium film. Onder begeleiding van Prof. Dr. Henk Barendregt hebben wij een zo kloppend mogelijk concept hiervoor bedacht. Daarnaast hebben wij ons best gedaan zoveel mogelijk biografische elementen uit het leven van Kurt Gödel in de film te gebruiken.

  Wij zijn erg benieuwd naar jullie mening..... blijven schrijven dus op dit forum. En mochten jullie tips hebben voor onze website dan lees ik dit graag terug op dit forum.

  Inmiddels hebben diverse wiskunde-sponsors al laten weten de film te gaan draaien ter ondersteuning van hun lesmateriaal. Waneer de DVD uitkomt kan ik pas op een later tijdstip bekend maken. Wel kan ik nu al vertellen dat de film aangeboden is aan het filmfestival in München.

  Met vriendelijk groet,

  Jeroen J. Meijer
  producent van de film Gödel

 11. HJ:

  Goedel op de TV! Toevallig liep ik ertegenaan. "Filmlab is de verzamelnaam voor een serie eindexamenproducties van de Nederlandse Film en Televisie Academie (NFTA) die in coproductie met Nederlandse publieke omroepen zijn vervaardigd."
  Donderdagnacht 6 september 0.15 uur: Godel (Human)
  Mijn opnameapparaat is al geprogrammeerd. dus die DVD komt er wel :)

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.