Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Welk Springer-boek ben jij?


In Grapjes,Trivia, door wiskundemeisjes

Elke wiskundige en wiskundestudent kent ze: de gele wiskundeboeken van Springer. (Een vriend van mij heeft wel eens gevraagd of ik wiskunde was gaan studeren omdat ik dan veel gele boeken kon kopen; geel is namelijk mijn lievelingskleur.)

Als je een wiskundige wil leren kennen, kun je natuurlijk kijken welke Springer-boeken hij heeft en daar je conclusies uit trekken. Maar via Koen vonden we een leuke test waaruit je kunt opmaken welk Springer-boek je bent (of eigenlijk: zou zijn als je een Springer-boek was). Laat je collega's de test doen en je weet wie/wat ze zijn!

Aangezien Koen nieuwsgierig is en graag wil weten welk boek wij zijn, hebben wij de test ook gedaan.

Jeanine blijkt een leuk boek te zijn dat ze inderdaad ook heeft:

If I were a Springer-Verlag Graduate Text in Mathematics, I would be Saunders Mac Lane's Categories for the Working Mathematician. I provide an array of general ideas useful in a wide variety of fields. Starting from foundations, I illuminate the concepts of category, functor, natural transformation, and duality. I then turn to adjoint functors, which provide a description of universal constructions, an analysis of the representation of functors by sets of morphisms, and a means of manipulating direct and inverse limits.

En Ionica is:

If I were a Springer-Verlag Graduate Text in Mathematics, I would be J.-P. Serre's Linear Representations of Finite Groups.

My creator is a Professor at the College de France. He has previously published a number of books, including Groupes Algebriques et Corps de Classes, Corps Locaux, and Cours d'Arithmetique (A Course in Arithmetic, published by Springer-Verlag as Vol. 7 in the Graduate Texts in Mathematics).

De grote vraag is nu natuurlijk: welke boeken zijn jullie, lieve lezers?

(Jeanine)

29 reacties op “Welk Springer-boek ben jij?”

 1. Sancia:

  Wow, zelfs als niet-wiskundige kan ik een Springer-boek zijn! Ik ben W.B.R. Lickorish's - An introduction to Knot Theory. In ieder geval lever ik in Google leuke plaatjes op...

 2. Vincent:

  He, ik ben ook an introduction to knot theory, terwijl ik twee jaar geleden nog Harthhorne Algebraic Geometry was. Zou de test veranderd zijn of mijn persoonlijkheid?

 3. Marijke:

  Ik ben Frank Warners "Foundations of Differentiable Manifolds and Lie Groups". Als nu nog iemand kan vertellen wie ik eigenlijk ben ;)

 4. Ionica:

  Ik zie eigenlijk niet wat ik nu gemeen heb met Linear Representations of Finite Groups. Al vind ik het wel leuk dat ik dunner ben dan Jeanine (en dat ik volgens sommigen nog meer inhoud heb ook)!

 5. BJ:

  You are J.L. Doob's Measure Theory.

  Elke bezoeker is hier dus verschillend, van standaardverdeling is er geen sprake.

 6. Sander:

  Ik ben ook "Linear Representations of Finite Groups".
  "View source" geeft trouwens een nogal klungelig javascriptje waar exact in staat hoe de test werkt.

 7. Erjen:

  Ik ben (ook)
  Frank Warner's Foundations of Differentiable Manifolds and Lie Groups

 8. Henno:

  Ook Categories for the working mathematician...

 9. Johan:

  Hmm, ik ben "Algebraic Geometry" van Hartshorne. Als ik de omschrijving mag geloven bestaat er een schepper en kan deze de shakuhachi spelen. :).

 10. Sjaak:

  Ik kan worden geïdentificeerd als William S. Massey's A Basic Course in Algebraic Topology.

 11. Martijn:

  Ik ben "Algebraic Geometry: A First Course" van Joe Harris. Nooit gelezen, maar het klinkt een beetje als een Hartshorne-voor-dummies ofzo. Ik wil verdorie ook Hartshorne zijn. (Maar mijn proefschrift is ook niet af, dat zal de reden wel zijn.)

 12. Joris:

  Heeft iemand enig verband kunnen ontdekken tussen de vragen en het resultaat? Ook na inspectie van de source ontgaat het mij een beetje...

  En weet iemand trouwens hoe het is om
  "William S. Massey's A Basic Course in Algebraic Topology"
  te zijn?

 13. Dick:

  Ik ben "W.B.R. Lickorish's An Introduction to Knot Theory".
  Dat ik iets heb met wat op 'lickor' lijkt kan wel kloppen...

 14. Steven:

  Vreselijk bedankt! Ik heb me een dag lang suf lopen zoeken naar een boek dat ik 12 jaar geleden las, en waarvan ik de titel niet meer wist. Nu (door het bericht van Jeanine) weet ik plotseling weer dat het van Saunders MacLane is...daarna is de titel weer snel gevonden, het is "Mathematics, form and function".

  Trouwens, er zijn 4^5=1024 manieren om de test in te vullen. Volgens de Springer-site zijn er 218 Graduate Texts. De test had dus in principe een vraag korter gekund. Ik ben Modern Graph Theory, voor wie het weten wil.

 15. Camiel:

  Lie groups FTW!

  You are Frank Warner's Foundations of Differentiable Manifolds and Lie Groups.

  You give a clear, detailed, and careful development of the basic facts on manifold theory and Lie Groups. You include differentiable manifolds, tensors and differentiable forms. Lie groups and homogenous spaces, integration on manifolds, and in addition provide a proof of the de Rham theorem via sheaf cohomology theory, and develop the local theory of elliptic operators culminating in a proof of the Hodge theorem. Those interested in any of the diverse areas of mathematics requiring the notion of a differentiable manifold will find you extremely useful.

 16. Maarten:

  Kennelijk zijn de Differentiable Manifolds & Lie Groups nogal populair, daar schijn ik ook iets mee te hebben. Waarschijnlijk niet onterecht, want als student heb ik het hele boek al doorgewerkt! Dat was de eerste (en ook bijna laatste) keer dat ik daadwerkelijk, expliciet, een differentiaalform heb geintegreerd ;-)

 17. Jurjen:

  Nou, ik hou het op een vrij dun exemplaar, waaruit ik college heb gekregen van de auteur zelf: "Introduction to Coding Theory", door J. van Lint.
  De understatement van het woord "introduction" in de titel klopt perfect met mijn neiging om vragen veel te uitgebreid te beantwoorden.

 18. Marco:

  Ik ben ook William S. Massey's A Basic Course in Algebraic Topology. Kent iemand het boek?

 19. Arne Smeets:

  Ik ben knot theory... :)

 20. Ahmed:

  You are Frank Warner's Foundations of Differentiable Manifolds and Lie Groups.

 21. Johan:

  @Martijn: dat boek heb ik. Het is inderdaad een soort Hartshorne hoofdstuk I voor dummies. Het voordeel van Harris is dat er wel veel meer voorbeelden in staan dan in Hartshorne.

 22. Relinde:

  Okee, ik heb de test 2x gedaan, en er is niets aan te doen: ik ben J.L. Doob's Measure Theory. Iets met veel statistiek erin! Ik hou helemaal niet van statistiek! En ook niet van maattheorie... Ik was liever het boek van Van Lint geweest over coderingstheorie, dat is tenminste een boek waarvan het mogelijk is dat ik het ooit open ga slaan.

 23. Jantien:

  Ik ben W.B.R. Lickorish's An Introduction to Knot Theory. Wat een ontknoping!

 24. mescaline:

  You are Frank Warner's Foundations of Differentiable Manifolds and Lie Groups.

  Een vaak voorkomend type, blijkt.

 25. Harm ten Napel:

  Die test slaat nergens op, dus hier gewoon mijn
  favoriet:

  John Conway: Functions of One Complex Variable, absoluut, die integralen door de complexe ruimte
  waar je dan schier onmogelijke 'echte' integralen
  mee kan oplossen, weergaloos!

 26. Vincent:

  Ja als we zo gaan beginnen:

  mijn favoriet is Fulton en Harris: Representation Theory, a first course.

  De kunst is natuurlijk om de test zo in te vullen dat je je favoriet eruit krijgt.

  In mijn geval "Sit and wait for a search party to find you." en "grouse loudly about the packs of ten hot dogs and eight buns."

  Kennelijk heeft David Savitt een iets onsympatieker beeld van het boek dan ik.

 27. Fokko:

  Help, ik ben ook Harsthorne, net als Johan. Ik wil helemaal geen eng dik moeilijk boek zijn (al heeft het wel wat cools). Bovendien is ook mijn proefschrift nog niet af (nu ja vandaag nog niet tenminste).

  Eigenlijk wil ik veel liever "Categories for the Working Mathematician" zijn, na jaren vind ik de titel nog steeds prachtig.

 28. Arno van Asseldonk:

  Toen ik de test de eerste keer deed kwam ik uit op William S. Massey’s A Basic Course in Algebraic Topology. Omdat dat niet echt bleek te kloppen met mijn wiskundige interessegebieden deed ik de test opnieuw, met een afwijkend antwoord op de eerste vraag. Ik kwam toen uit op J.L. Doob’s Measure Theory, wat qua titel inderdaad goed aansluit bij mijn interessegebied (reële en complexe) analyse. Het is dus, zoals Vincent ook al aangaf, een kwestie van de test zodanig proberen in te vullen dat je vanzelf het boek over jouw favoriete interessegebied te pakken krijgt.

 29. Arjen:

  Je antwoorden aanpassen om op de het gewenste resultaat uit te komen, wat ongeloofelijk flauw zeg!

  Net zoals vele anderen ben ik William S. Massey's 'A Basic Course in Algebraic Topology'.

  Mijn favoriete manier van door de supermarkt lopen staat er helaas niet bij. Iets in de trand van: "Wander around aimlessly for a very long time and still forget half the stuff you intended to get." Het boek dat daarbij hoort is natuurlijk Silverman's Arithmetic of Elliptic Curves.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.