Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wouter Zomervrucht wint brons op Wiskunde Olympiade


In Nieuws, door wiskundemeisjes


Logo Olympiade

Het is groot nieuws: Scholier wint brons bij Wiskunde Olympiade. Wouter Zomervrucht heeft een bronzen medaille gewonnen op de Internationale Wiskunde Olympiade. Hoera en gefeliciteerd!

Er lijkt alleen iets te zijn misgegaan bij het persbericht, want op de radio hoorden we vanmorgen dat Wouter Berkelmans derde is geworden op de olympiade. Twee correcties: de bronzen medaille is voor Wouter ZOMERVRUCHT (zie de officiële uitslag) en de bronzen medaille betekent helaas niet dat Wouter derde is geworden. Er worden op de olympiade altijd een heleboel medailles uitgedeeld en Wouter Zomervrucht eindigde op een gedeelde 171ste plaats. De eerste plaats ging naar de Russische Konstantin Matveev en de tweede plaats was (enigszins verrassend) voor een Duitser: Peter Scholze.

Wouter Zomervrucht was eind juni trouwens te gast bij Noorderlicht. Luister hier naar het interview. Hij vertelt dat hij moest kiezen naar welke internationale olympiade hij zou gaan, omdat hij ook de taalkunde olympiade had gewonnen (!). Gelukkig koos Wouter voor wiskunde!

(Ionica)

13 reacties op “Wouter Zomervrucht wint brons op Wiskunde Olympiade”

 1. Harm ten Napel:

  Hi

  Ten eerste gefeliciteerd Wouter Zomervrucht! Ten
  tweede, het is net als met die piloot die nooit
  persperichten over de luchtvaart las omdat die
  nooit klopten, als je net iets meer weet, klopt het nooit (of laten we zeggen: vaak niet
  [helemaal] of een beetje, ofzo),

  groetjes, Harm

 2. Mart van Buuren:

  Echt heel erg leuk nieuws! Gefeliciteerd!

  Voor wie de opgaves wil doorlezen, ze vallen te downloaden via http://www.imo-official.org/problems.asp :)

  Best pittige kost dat ze aan die kids geven als je het mij vraagt!

  Groeten,

  Mart

 3. Arne Smeets:

  Als een van de trainers van Wouter en van het hele team kan ik zeggen dat ik best trots ben op de prestatie van de zes Nederlandse jongens daar in Vietnam. Naast de bronzen medaille van Wouter Zomervrucht liet het team nog drie eervolle vermeldingen optekenen (Wouter Berkelmans, Tim Reijnders en Milan Lopuhaa). Een eervolle vermelding wordt toegekend als op één van de problemen de maximumscore van 7/7 wordt behaald. Wat die persberichten betreft, die staan altijd vol fouten, dat is klassiek. Ik ben zo ook als winnaar van zilver eens uitgeroepen tot tweede beste wiskundige ter wereld... en het jaar daarvoor had ik "toch nog een eervolle score van 10 punten" gehaald, terwijl dat een eervolle vermelding moest zijn :)

  PS. Ionica, Peter Scholze eindigde ex aequo met een Chinese jongen, Shen Caili. Ik ben wel niet zeker wat nu de voornaam is en wat de achternaam van die jongen.

 4. Arne Smeets:

  Bovendien is de tweede plaats van Peter Scholze *allerminst* verrassend. Peter haalde in 2004 al zilver en daarna twee keer goud, waarvan een keer met de maximumscore van 42/42. Wat dan weer wel verrassend is, is het feit dat de torenhoge favoriet, Iurie Boreico uit Moldavië, die al twee keer 42/42 behaalde, deze keer "slechts" zilver (met 26/42) mee naar huis neemt.

 5. Johan:

  @Arne: Zo'n terugval van hoog goud naar zilver zie je wel vaker. Het heeft er maar net mee te maken of de problemen je een beetje liggen.

 6. Arne Smeets:

  Dat klopt, maar toch is dit erg verrassend voor Iurie, na twee keer full marks. Op de eerste dag scoorde hij 5/21, op de tweede dag 21/21. Een echte off-day dus voor hem.

 7. Quintijn:

  @Johan/Arne: we spraken gisteren met de Duitse teamleider. Die wist ons te vertellen dat Iurie zich de eerste dag volledig op opgave 3 had gestort. Toen hij aan opgave 1 en 2 wilde beginnen, bleek de tijd al bijna voorbij...

 8. Johan:

  Ai, dat is niet zo slim van 'm. Je weet vantevoren dat opgave 3 veel meer tijd gaat kosten dan 1 en 2 bij elkaar, maar alle 3 de opgaves zijn wel evenveel punten waard.

 9. Ionica:

  Bovendien is de tweede plaats van Peter Scholze *allerminst* verrassend.
  Voor mensen die de olympiade en de deelnemers niet zo goed volgen (en dat is waarschijnlijk de meerderheid van de lezers), was het toch verrassend dat een Duitser zo hoog eindigde. Je zou verwachten dat de top drie uit Aziaten en Russen zou bestaan. Ik vond het leuk dat een van onze buren het zo goed deed!

 10. Johan:

  Vergeet niet dat Duitsland ook voor een deel aan de oostkant van het IJzeren Gordijn heeft gezeten.

 11. Sierk:

  Is het normaal dat India het (relatief) slecht doet, met een 25ste plaats? Ik dacht dat wiskunde wedstrijden daar belangrijk zijn.

 12. Johan:

  @Sierk: ja, dat is vrij normaal en erg opmerkelijk inderdaad. Geen idee waardoor dat komt eigenlijk.

 13. Joost Dirven:

  Met hem heb ik nog in de klas gezeten!!! Ik voel me echt zeer vereerd dat ik dit nog mag meemaken!! HOERA HOERA HOERA

  Zo'n slimme jongen, mijn respect is nu nog groter voor hem!!

  Wist je nog dat we samen een 10 hadden gehaald voor onze ANW werkstuk??? Ik krijg er weer helemaal kippevel van!! DAT WAREN NOG EENS TIJDEN!

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.