Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

A further five numbers


In Algemeen,Leestip, door wiskundemeisjes

Simon Singh (de schrijver van onder andere Fermat's Last Theorem en The Code Book) vertelt deze week over wiskunde op de radio. Elke dag om 16.45 uur kun je luisteren naar BBC radio 4: A further five numbers.

De uitzending van vandaag gaat over het getal 6:

Six is a rare perfect number, once revered by ancient civilisations. But how is it that everyone is linked by just six social ties? The number is emerging as the key to understanding the nature of social networks and is offering new insights into helping us understand all sorts of other connections from electric power grids to nerve cell grouping in our brains.

paul erdoskevin bacon

Een van Singhs artikelen, Erdős-Bacon Numbers, gaat over ongeveer hetzelfde onderwerp: sociale netwerken en de uitdrukking six degrees of seperation, die het vermoeden vastlegt dat alle mensen elkaar kennen in gemiddeld zes stappen. Deze ideeën kun je ook op speciale sociale netwerken toepassen: het netwerk van wiskundigen kent de Erdős-getallen, dat van acteurs heeft de Bacon-getallen, maar er blijken zelfs mensen te bestaan die een eindig Erdős-Bacon-getal hebben! Volgens wikipedia heeft Daniel Kleitman, een wiskundige aan MIT, het kleinste Erdős-Bacon-getal, namelijk 3.

(Jeanine, met dank aan KP voor de tip)

6 reacties op “A further five numbers”

 1. Ionica:

  Heej, Wendelin Werner staat niet op de Wikipedia-lijst. Zijn Erdös-getal is drie en zijn Bacon-getal is ook drie. Een Bacon-Erdös-getal van zes is niet zo spectaculair, maar hij heeft wel een Fieldsmedaille en een echte filmrol ter compensatie! Misschien moet ik maar eens de Wikipedia veranderen als ik tijd heb.

 2. Jos:

  Mijn Erdos-Bacon-getal is binnenkort ook eindig.

  Mijn Bacon-getal is 3. Ik heb namelijk meegespeeld in 'In Oranje' (http://www.otismusical.nl/ex_oran.htm) o.a. met Peter Blok, die een Bacon-getal van 2 heeft (volgens http://oracleofbacon.org/). Meegespeeld is hier wel een groot woord. Ik ben te zien in de film en de musicalgroep waar ik bij hoor, staat op de aftiteling. Wikipedia rekent echter ook met 'extras', dus ik vind dat ik dat ook mag doen.

  Verder wordt mijn eerste artikel binnenkort gepubliceerd (zie http://www.expmath.org/expmath/upcoming.html). Mijn Erdos-getal is dan waarschijnlijk 4. Co-auteur is o.a. Avner Ash. Hij heeft een artikel ge-coauteurd met iemand die Robert Gross heet. (http://journals.cambridge.org/action/displayIssue?jid=BLM&volumeId=32&issueId=04)
  En er is iemand die Robert Gross heet en Erdos-getal 2 heeft (volgens http://www.oakland.edu/enp/ErdosA). Aannemend dat die twee dezelfde zijn, kom ik, zodra dit artikel gepubliceerd is, uit op een Erdos-Bacon-getal van 7.

  Als de twee Robert Grosses niet dezelfde zijn, wordt mijn Erdos-getal vermoedelijk wel eindig, want Ash heeft voldoende co-auteurs om verbonden te
  zijn met Erdos.

 3. Johan:

  Is het heel erg dat ik nog nooit van die hele Kevin Bacon gehoord heb? Wat is er zo bijzonder aan hem dat ze juist hem als uitgangspunt gekozen hebben?

 4. Marco:

  @Johan: Waarschijnlijk zijn naam, van "six degrees of separation" naar "six degrees of Kevin Bacon" is natuurlijk heel leuk. Volgens Wikipedia haalt hij niet eens de top 1000 van acteurs die geschikt zijn voor dit spelletje en is de meest geschikte acteur Rod Steiger.

 5. Eline:

  Misschien een hele gekke vraag, maar hoe rekenen ze dan uit dat Rod Steiner het meest geschikt is, omdat het gemiddelde van alle acteurs in de IMDb het laagst is bij een Steiner-getal in plaats van bij een Bacon-getal? Ik bedoel: hoe bereken je zo'n gemiddelde? Ik neem niet aan dat ze dat voor 9000 acteurs zijn gaan uitproberen...

 6. Marco:

  Er staat op de website (http://oracleofbacon.org/center.html) dat ze het gemiddelde X-getal voor alle (bijna 800000) acteurs X in de database uitgerekend hebben. Op die pagina wordt ook het gemiddelde Bacon-getal voorgerekend. Het grootste deel van de acteurs (645957) behoort tot een groep die met elkaar verbonden is. Het gemiddelde Bacon-getal van deze mensen is net iets lager dan 3 (2,946 om precieser te zijn).

  @Eline: In totaal moesten ze minder dan 800000^2 mensen langsgaan om van iedere X het gemiddelde X-getal te berekenen en dat is volgens mij goed haalbaar (met een computer).

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.