Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wiskundig breien


In Algemeen,Kunst, door wiskundemeisjes

Een tijdje geleden hoorde ik allerlei geluiden over een revival van het breien onder hippe, jonge mensen, maar ik geloof dat dat weer een beetje is overgewaaid (of niet?). Vroeger kon ik het een beetje, maar verder dan een recht stukje lap (dat meestal onderaan iets smaller was dan bovenaan) kwam ik niet.

Er zijn echter wiskundedames die daar hun hand niet voor omdraaien. Zo tipte Heine ons de site van Sarah-Marie Belcastro. Zij breit de mooiste wiskundige objecten en vertelt ook hoe je dat zelf kunt doen!

Een leuk voorbeeld zijn de gebreide Möbiusbanden. Het is eenvoudig om een Möbiusband te maken van papier: je neemt een strook papier, je draait één uiteinde een halve slag om en dan plak je de twee uiteinden aan elkaar. Belcastro vindt dat een beetje een zwaktebod:

This is an extrinsic-twist construction, because it starts with something untwisted and adds the twist at the end. An intrinsic-twist construction is preferable for Mobius bands, because the twist occurs as part of the construction. Luckily, we can create intrinsic-twist Möbius bands with knitting.

En hier is het resultaat:

mobiusbanden

Een ander leuk breisel van Belcastro is een torus met een graaf erop. Een graaf is een wiskundig object dat bestaat uit een aantal punten die al dan niet door lijnen met elkaar verbonden zijn. Op de torus staat de graaf die K7 heet. K7 is de volledige graaf op 7 punten, d.w.z. de graaf die bestaat uit 7 punten waarin elk punt verbonden is met elk ander punt.

Het blijkt mogelijk om de K7 op een torus te tekenen op zo'n manier dat de lijnen elkaar allemaal niet snijden! De K7 is de grootste volledige graaf waarvoor dat kan.

Het resultaat ziet er zo uit:

torusmetK7

Ook Florine van Qulog maakt mooie wiskundige handwerkjes, maar zij doet dat door ze te haken. Haar nieuwste creatie online is deze.

(Jeanine)