Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

De juiste maat


In Geschiedenis,Uitjes, door wiskundemeisjes

Derk vertelde ons dat hij laatst in het Amsterdams Historisch Museum ineens wiskundigen Freudenthal en Sittig in een filmpje voorbij zag komen - al werden ze niet bij naam genoemd. Het filmpje ging over het onderzoek De juiste maat dat de Bijenkorf in 1947 liet uitvoeren. Er waren in die tijd verschillende maatsystemen in omloop en de Bijenkorf zocht een nieuw, uniform maatsysteem. Daartoe werden bij 5001 vrouwen allerlei maten genomen en genoteerd.


Opmeten dames

Met al deze meetgegevens gingen genoemde Freudenthal en Sittig aan de slag om tot een goed maatsysteem te komen. Heleen Verhage schreef een bijzonder aardig artikel over dit onderzoek. Lees dat vooral zelf (pdf) en ontdek dat de frequentieverdeling van damestailles niet op de normale verdeling lijkt en nog veel meer!

Het filmpje is nog tot 26 augustus te zien in Amsterdam in de tentoonstelling over modehuizen. Freudenthal en Sittig schreven in 1951 trouwens ook een boek over de statistiek met de weinig verrassende titel De juiste maat, dat is misschien nog te vinden via een antiquariaat.

(Ionica)

1 reactie op “De juiste maat”

  1. Marc Dittner:

    Een erg interessant stuk! Vooral de 'skewness' van de taille verdeling verbaast me.
    Voor een boek uit 1951 is het prachtig om te zien dat de resultaten zo intuitief benaderd zijn. Niet een matrix met wat t-waarden en R kwadraat waarden, maar een stap-voor-stap uitleg over de gebruikte methodes.
    Er wordt wel eens gezegd dat 'statistiek is voor mensen die accountancy te opwindend vinden', maar dit stuk laat zien dat statistiek, wanneer slim en begrijpbaar toegepast, een fascinerende wetenschap kan zijn.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.