Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

19 keer Katherine


In Leestip, door wiskundemeisjes


Katherines

Franka mailde ons over het jeugdboek 19 keer Katherine (origineel: An abundance of Katherines) van John Green. In dit boek zoekt voormalig wonderkind Colin een formule om te voorspellen hoe lang een relatie zal duren en (belangrijker) wie de relatie uit zal maken. Met deze formule hoopt hij Katherine XIX terug te winnen, want Colin is al 19 keer op een rij door een Katherine gedumpt... Franka schreef dat zij een enorme alfa is, maar dat ze het in dit boek juist leuk vond dat er x-jes en worteltekens opdoken.


abundance

Ik heb het boek inmiddels met veel plezier gelezen (zie hierboven) en ik zou hier een lang artikel kunnen schrijven, over waarom ik John Green een bijzonder goede jeugdboekenschrijver vind. Maar laat ik me hier beperken tot de wiskunde. Colin vindt uiteindelijk een formule die het verloop van een relatie voorspeelt. Zo ziet die eruit:


formule uit 19 keer Katherine

De variabelen die een rol spelen zijn: de gemiddelde leeftijd van het stel (A), het verschil in populariteit (C), het verschil in aantrekkelijkheid (H), het verschil in persoonlijkheid (P) en het verschil in relatieverleden (D). Je moet je hele relatie in deze getallen vangen! Op de site van John Green staat meer uitleg en kun je de variabelen van je eigen relatie invullen om te kijken wat de formule voorspelt.

Het aardige is dat de formule verzonnen is door een bijzonder capabele wiskundige: Daniel Biss. Biss is professor in Chicago en een Clay Research Fellow. Hij schreef een appendix bij het boek, waarin hij uitlegt hoe hij tot deze formule kwam. Natuurlijk is de formule een absurde vereenvoudiging van de werkelijkheid, maar Biss weet toch een paar eenvoudige wiskundige ideeën aan de lezers uitleggen.

Biss geeft trouwens in een reactie op een interview met John Green ook een formule voor de kans op succes bij een versierpoging. En die reactie begon hij met deze quote.

(Ionica)