Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wiskundemeisjes op kamp


In Algemeen,Puzzels, door wiskundemeisjes

vierkant logo

Deze week zijn de wiskundemeisjes allebei op kamp met Vierkant voor wiskunde. We overladen de deelnemers met leuke wiskunde, zo beginnen we elke dag met de zogenaamde ochtendproblemen. Om jullie ook bezig te houden als wij weg zijn, zullen in de loop van de week enkele ochtendproblemen op deze site verschijnen!

Probleem 1: Hokjesdenken

hokjes

Zet in elk van deze hokjes een getal van 0 t/m 9, zodat het getal in het eerste vakje het totaal aantal enen in de hokjes aangeeft, het getal in het tweede vakje het aantal tweeën, enzovoort, en het getal in het tiende vakje het aantal nullen.

Als dat gelukt is: is jouw oplossing de enige?

(Jeanine)

6 reacties op “Wiskundemeisjes op kamp”

 1. Steven:

  Hoi,
  leuk opwarmerjte voor de week! Er is vast wel een mooie logische afleiding voor, maar met een gestructureerde trial&error kom je ook een heel eind.
  Veel plezier op kamp!!
  Steven

 2. Arnout:

  Hmmmm, inderdaad leuk, 'k heb mijn collega's goed aan het puzzelen gezet ;-). Volgens mij 1 oplossing mogelijk, niet meer. Heb het hier wel uitgeschreven, maar wil de pret niet bederven (het past niet in de kantlijn van deze post...)

 3. Stijn:

  Na alle mogelijkheden met potlood te hebben op geschreven en vervolgens alle fouten te hebben weg gegomed ben 'k tot een merkwaardige ontdekking gekomen. Namelijk: bij elke oplossing is de som der cijfers gelijk aan 10.. Maar dat wisten jullie zeker al?

 4. Jeanine op kamp:

  @ Stijn: inderdaad, daar is een goede reden voor! ;-)

 5. Merlijn:

  Grappig, ik had juist gevonden dat de som der cijfers gelijk moest zijn aan 10 (daarna is het niet zo moeilijk) maar had eigenlijk niet gedacht dat er nog meer oplossingen mogelijk waren. Nog maar een blik werpen dan :)

  Leuk puzzeltje voor het slapengaan! ;)

 6. Tom Koornwinder:

  Je kunt het ook doen met d hokjes en getallen 0 t/m d-1. Alleen d=4 is afwijkend.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.