Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Alexander Rinnooy Kan in Zomergasten


In Algemeen,Nieuws, door wiskundemeisjes

Een paar maanden geleden kregen de wiskundemeisjes via-via de vraag of ze aardige filmfragmenten kenden die de charme van het creatieve proces in de wiskunde demonstreren. Voorzitter van de Sociaal Economische Raad Alexander Rinnooy Kan was daarnaar op zoek. Wij weten nu waarom: vanavond is hij te zien als zomergast op Nederland 2.


Alexander Rinnooy Kan

Rinnooy Kan studeerde in 1972 cum laude af als wiskundige in Leiden. Daarna promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn publicatielijst is behoorlijk indrukwekkend met meer dan honderd artikelen. Zijn c.v. is zo mogelijk nog indrukwekkender, hij was onder andere rector magnificus van de Erasmus Universiteit en is sinds 2006 voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, het belangrijkste sociaal-economisch adviesorgaan van het kabinet.

Dankzij Peter van Emde Boas kunnen we een foto laten zien van Alexander Rinnooy Kan in zijn jonge jaren, toen hij werkte als wiskundige. De foto is genomen in 1976.

Kan jong

We zijn benieuwd welke fragmenten Rinnooy Kan gekozen heeft en wat hij over wiskunde zal zeggen. Hopelijk wordt het net zo'n mooie aflevering als die met Robbert Dijkgraaf twee jaar terug. Vanavond zitten wij in elk geval vanaf 20.25 uur voor de televisie!

(Ionica)

6 reacties op “Alexander Rinnooy Kan in Zomergasten”

 1. Marc:

  Vooral het fragment van Paul Erdös vond ik geweldig. Ik heb veel gelezen over Erdös, maar had hem nog nooit horen/zien spreken. De NP eigenschap van het Handelsreizeger probleem legde Rinnooy Kan keurig uit. Ik had het fragment van Andrew Wiles ook verwacht, maar dat is al een paar keer bij Zomergasten geweest. Goede uitzending!

 2. Perelstein:

  Vanavond zit Alexander Rinnooy Kan bij Pauw en Witteman. Is hij nu wiskundige of ex-wiskundige? Of kan dat laatste niet? Geldt er: eens wiskundige, altijd wiskundige?

 3. Johan B.:

  Volgens mij is hij tegenwoordig vooral diplomaat.

 4. Perelstein:

  @Johan B: Diplomaat, dus ex-wiskundige?

 5. Johan B.:

  Tja, over wat een wiskundige nu precies is kun je ellenlange discussies houden, net als over de vraag wat wiskunde is. Hij is in elk geval niet meer actief als wiskundige voor zover ik weet.

 6. Dorine:

  Op 23 november is Alexander Rinnooy Kan te zien in het innovatieve zakenprogramma Jorritsma Blikt Vooruit. Hierin blikt hij samen met o.a. Paul Rosenmöller vooruit naar 2009. Misschien ook leuk om te zien ;-)

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.