Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wiskundecanon


In Geschiedenis,Leestip, door wiskundemeisjes

Canons zijn in! Na de canon van Nederland ontstonden er allerlei canons, lijsten van zaken die alle mensen zouden moeten weten. Zo schreven de wiskundemeisjes allebei al een artikel voor de Volkskrant bètacanon en zagen we grappige stripjes voorbij komen in de historische canon van Fokke & Sukke.

canon

lokloonstra

Nu is er dan ook een canon van de wiskunde! Hij is te vinden op www.wiskundecanon.nl. Johannes Lok en Wiggert Loonstra, twee Utrechtse wiskundestudenten, hebben voor het vak Geschiedenis van de Wiskunde een lijst opgesteld van 31 belangrijke wiskundigen uit de wereldgeschiedenis. Bij elk van deze wiskundigen hebben ze een stukje geschreven over hun leven en werk. De site is bedoeld voor iedereen; wie de wiskundemeisjes leest kan dus ook rustig een kijkje nemen op de wiskundecanon!

(Jeanine)

7 reacties op “Wiskundecanon”

 1. Gerhard:

  Nicely done and a pleasure to read, but: I do not understand why they call it a "canon". The "canon van Nederland" has the following objectives:
  "De canon is in de eerste plaats bedoeld voor het onderwijs: als richtinggevende handreiking voor behandeling op de basisschool en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs."

  De canon van de wiskunde does not have much to do with these objectives. For instance: Students should know how to solve a quadratic equation (skill), but I would not care whether they know about the Cardano/Tartaglia conflict (knowledge).

 2. Arno van Asseldonk:

  Dear Gerhard,

  I agree that it is important for students to know how to develop their mathematical skills, but contrary to you I consider it also important that mathematics students should be aware of some of the historical developments of mathematics, if only to prevent the idea that the mathematics, as we happen to know it, has always existed in the form as we learn it.
  Even though the mathematical canon may not have the same educational goal as the canon of the Netherlands I still consider it important that anyone, regardless his or her educational backgroud, should have the opportunity to get at least a basic knowledge of mathematics and its important role in our society.

 3. Johan:

  De canon wekt de indruk dat er na WWII geen wiskunde meer is gedaan. Dat lijkt me toch niet helemaal de bedoeling van een stuk tekst dat voor een historisch correcte beeldvorming zou moeten zorgen.

 4. Arno van Asseldonk:

  @Johan: Als je op Deuterocanonieken klikt zie je dat er 3 naoorlogse wiskundigen (Andrew Wiles, Ron Rivest en Grigori Perelman) worden genoemd, en dat deze alledrie als mogelijke extra kandidaten van de wiskundecanon worden beschouwd.
  Ik weet niet of, en in hoeverre je van de geschiedenis van de wiskunde op de hoogte bent, maar sinds het begin van de twintigste eeuw is het aantal verschillende deelgebieden van de wiskunde zo uitgebreid, dat het bijna ondoenlijk is om alle deelgebieden aan bod te laten komen.

 5. Johan:

  Okee, daar had ik nog niet op geklikt. Maar dat uit een tijdperk waarin veel meer wiskunde gedaan is dan in de duizenden jaren daarvoor slechts drie kandidaten naar voren worden geschoven vind ik nog steeds behoorlijk disproportioneel.

 6. Jasper de Haan:

  Bij de Verantwoording wordt uitgelegd dat het inderdaad bijna ondoenlijk is om van de moderne (20e eeuw) wiskunde een goede selectie te maken, juist omdat het nog zo betrekkelijk vers is. Daarnaast wordt er met de deuterocanonieken wel een aanzet gegeven.
  Als mensen voorstellen hebben voor moderne wiskundigen die niet zouden mogen ontbreken, kunnen die misschien contact opnemen met de opstellers of even in het gastenboek schrijven.

 7. HJ:

  Canon van Wiskundigen, niet van de Wiskunde, denk ik.

  Net kwam ik in de boekhandel een boek van Stephen Hawking tegen: "God Created the Integers: The Mathematical Breakthroughs That Changed History". Zo te zien het leven en werk van een aantal wiskundigen, met een stuk van die wiskundigen zelf. De Canon van Hawking*): Euclides, Archimedes, #Diophantus, Descartes, Newton, #De Laplace, #Fourier, Gauss, Cauchy, #Boole, Riemann, Weierstrass, Dedekind, #Cantor, #Lebesgue, Gödel, #Turing.

  Een lijst met die laatste twee erin kán gewoon niet slecht zijn!

  *)Ik heb een # geplaatst bij de personen die juist niet gekozen zijn in de lijst van L&L.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.