Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Deal Or No Deal


In Nieuws, door wiskundemeisjes

Vanaf komende maandag presenteert Beau van Erven Dorens weer elke werkdag de spelshow Deal Or No Deal. Dit spel is in Nederland verzonnen en wordt inmiddels uitgezonden van Argentinië tot Zimbabwe.


Deal

Het basisidee is eenvoudig: er zijn een aantal koffers (zeg 25) met in elk een ander geldbedrag. De kandidaat kiest één van deze koffertjes. Vervolgens moet hij steeds een aantal van de andere koffers openen, er blijven zo steeds minder mogelijkheden over voor het bedrag in zijn eigen koffer. Na het openen van een aantal koffers biedt de bank aan zijn eigen gesloten koffer te kopen voor een zeker bedrag. De vraag is dan Deal Or No Deal?.

Onze huisontwerper Camiel schreef ons laatst over dit programma: "Mijn summiere inzichten in kansrekening werden op zijn kop gezet. (...) De formule die de bank hanteert is onbekend. Het viel mij op dat als 1 van de 5 resterende kofferjes 250.000 euro bevat, dat het bedrag dan niet boven de 50.000 euro uitkomt (wat ik op basis van de kansrekening zou verwachten)."

Het zou inderdaad logischer zijn als de bank gewoon steeds het gemiddelde van de overgebleven prijzen bood. Dat wordt bewust niet gedaan om het spel spannend te houden - vooral in het begin van het spel biedt de bank vaak laag. In de Nederlandse versie weet de bank trouwens ook niet welk bedrag er in de koffer van de kandidaat zit. Een goede strategie voor de kandidaat lijkt niet zo moeilijk: kies "Deal" zodra de bank meer biedt dan het gemiddelde.

Speltheoretici uit Rotterdam en Chicago hebben het gedrag van de kandidaten geanalyseerd: Deal or No Deal? Decision Making Under Risk in a Large-Payoff Game Show (pdf). De kandidaten blijken hun keuzes sterk te baseren op wat eerder in het spel is gebeurd. Als kandidaten erg teleurgesteld zijn (doordat ze net de koffers met de hoogste bedragen hebben geopend), zijn ze minder bang om risico's te nemen. In het artikel staat een voorbeeld van een man die zijn deals zag dalen van 102.006 euro naar 2.508 euro. Even later weigerde hij een deal van 105% van het gemiddelde van de overgebleven prijzen...

Lees zelf vooral het artikel voor meer analyses en generalisaties!

(Ionica)