Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Gödel op televisie


In Filmpjes,Nieuws, door wiskundemeisjes


godel poster

Verschillende mensen mailden ons, maar de wiskundemeisjes hadden het ook al in hun agenda's staan: Donderdag 6 september om 00.15 uur* is op Nederland 2 de film Gödel te zien. We schreven hier al over deze film die gemaakt is door eindexamenkandidaten van de Nederlandse Film en Televisie Academie. HJ merkte toen in de reacties op dat de biografie van Gödel op de site van de film niet helemaal klopt:

“In 1928 hield de Duitse wiskundige David Hilbert een voordracht op het wiskunde congres congres [sic] in Bologna, waarin hij een aantal grote onopgeloste problemen van het wiskundige wiskundige [sic] grondslagen-onderzoek van zijn tijd uiteenzette.” [..] “Nog geen twee jaar later had de 24-jarige Kurt Gödel alle stellingen van Hilbert definitief opgelost.” Bijna goed.

De producent Jeroen J. Meijer verklaarde dat de tekst op site inderdaad wat onjuistheden bevat. We hopen maar dat de film dichter bij de waarheid ligt. Logicus Henk Barendregt werkte eraan mee, dus dat schept goede hoop! De wiskundemeisjes gaan in elk geval kijken...

(Ionica)

* Voor de muggenzifters: eigenlijk is de film dus op vrijdag te zien...

12 reacties op “Gödel op televisie”

 1. Johan:

  Ah, kijk! Ik vroeg me al af waarom mijn vriendin opeens een videorecorder had besteld via de post. :)

 2. Anneleen:

  Klopt het dat dit een kortfilm is van slechts 20 minuten? Belangrijk om weten bij het instellen van de videorecorder... ;-)

 3. Martien van Steenbergen » Blog Archive » Gödel op televisie:

  [...] Martijn tipte me op een film over Gödel op donderdag 6 september om 00.15 uur op Nederland 2. De Wiskundemeisjes schrijven hierover. [...]

 4. Henkie:

  @Anneleen: op http://www.tvgids.nl kan je zien dat de film loopt van 00:15 tot 00.35. Inderdaad 20 minuutjes dus :)

 5. jan:

  20 minuten lijkt me zelfs tekort om een biographie te maken van Gödel.

 6. Dennis Breuker:

  De film is te zien via uitzending gemist: http://player.omroep.nl/?aflID=5413674&md5=541459d3b1fe533d3b1a4cdbdea1d7cc

 7. HJ:

  En wat vonden jullie ervan? Ik was, eeeuh, verrast door de vorm van de film.

 8. Kor:

  Ik vond het wel erg geslaagd allemaal.Het bevatte voldoende elementen om eens op Wikipedia Gödel op te zoeken. Mooie vondst om recensenten een film te laten beoordelen waarin ze zelf meespelen, komt allemaal aardig dicht bij de manier waarop Gödel tot zijn beroemde stelling kwam.
  En toevallig blijkt Gödel zich dus in een "set" te bevinden, zou dat ook nog met opzet bedacht zijn?

 9. Rinse Poortinga:

  Ik kan mij niet voorstellen wat de inbreng van Barendregt in deze film geweest kan zijn. De maffe nerd in de film heeft buiten zijn brilletje weinig met de werkelijke Gödel te maken.

 10. Tammo Jan:

  Ik vond het een aardige film, heb er verder niets dieps over te delen. Wel erg jammer dat er zo veel spelfouten in staan ("aantonen nog ontkrachten" o.i.d.).

 11. Ionica:

  Bij die 'nog' zat ik ook met kromme tenen! Verder vond ik de film eigenlijk wel geslaagd, ondanks het moeilijk doen om het moeilijk doen. Ik vond het vooral ontroerend hoe teder het echtpaar was.

 12. Wiskundemeisjes » Vallende sterren (1):

  [...] beroemde Kurt Gödel. We schreven al eerder over Gödel en zijn onvolledigheidsstelling en over de film die onlangs over zijn leven gemaakt werd.Maar hoe kwam Gödel aan zijn eind? Toen hij ouder werd, [...]

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.