Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Schrijven over wetenschap


In Leestip, door wiskundemeisjes

Op Genomicron geeft T. Ryan George tien tips voor een echt slecht verhaal over wetenschap. De tips zijn niet specifiek voor wiskunde, maar zeker interessant voor iedereen die bezig is met wetenschapsjournalistiek. Neem bijvoorbeeld tip 3:

Overstate the significance and novelty of the work.
Do your best to overstate the importance of the new discovery being reported. This is especially relevant if you are writing a press release at a university or other large research institution. The discovery must, at the very least, be described as "surprising", but "revolutionary" is vastly more effective.

Nu ga ik snel verder met mijn verrassende en revolutionaire werk aan kettingbreuken!

(Ionica)

6 reacties op “Schrijven over wetenschap”

 1. Gieljan:

  Kettingbreuken liggen aan de basis van de moderne wiskunde, maar over hun oorsprong en doel is maar weinig bekend. Tijdens haar onderzoek aan de mysterieuze kettingbreuken deed wiskundemeisje Ionica Smeets een schokkende ontdekking die de wiskundige wereld compleet op zijn kop kan zetten.

  ...zoiets? Ik wist dat ik ergens talent voor had ;D

 2. Ionica:

  Gaat de goede kant op, maar vergeet niet te melden dat 'een eeuwenoud probleem eindelijk is opgelost'. Dat doet het bij wiskunde altijd goed!

 3. Koen Vervloesem:

  Aan puntje drie erger ik me inderdaad vaak. In veel gevallen begint het probleem trouwens niet bij de journalist, maar bij de PR-mensen van een bedrijf of instelling die hun eigen uitvinding/product willen 'sensationaliseren'. Ik krijg dagelijks persberichten aan over revolutionaire producten van bedrijven die allemaal de leider zijn in hun marktgebied. Het eerste dat ik als journalist moet doen is die blabla schrappen en de nuttige feiten eruit halen. Vaak kan ik een bericht van een pagina lang, vaak vol met lovende citaten van klanten, samenvatten in een honderdtal woorden. En ik denk niet dat mijn lezers iets missen...

 4. Machiel:

  En bij een slecht verhaal over wetenschap hoort een slecht persbericht.

 5. Machiel:

  En bij een slecht verhaal over wetenschap hoort een slecht persbericht.

 6. HJ:

  Twee berichten hieronder hebben de wismeisjes gelinkt naar een wiskundig persbericht. Wat denken we daar van?

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.