Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Leonhard Euler, A man to be reckoned with


In Leestip, door wiskundemeisjes

Dit jaar is het precies 300 jaar geleden dat een van de grootste wiskundigen ooit, Leonhard Euler (1707-1793) geboren werd. Ter ere daarvan vinden allerlei tentoonstellingen en festiviteiten plaats. Maar wat ook heel leuk is: het leven van Euler is omgetoverd tot een heus stripboek!

De Duitse editie heet Leonhard Euler, Ein Mann, mit dem man rechnen kann. Het is geschreven door Andreas K. Heyne en Alice K. Heyne, de illustraties zijn van Elena S. Pini. Het is in het Engels vertaald als Leonhard Euler, A man to be reckoned with.

strip euler

Het boek vertelt Eulers biografie in grote lijnen. Je komt allerlei beroemde personen uit zijn tijd tegen (wiskundigen als Leibniz, Goldbach en een paar Bernoulli's, maar ook politieke grootheden als Frederik de Grote) en je ziet duidelijk hoe de politieke strubbelingen Eulers leven beïnvloed hebben. De tekeningen zijn goed en de teksten grappig. Er zitten anachronismen in verstopt: de Duitse editie kwam met een prijsvraag om ze allemaal te vinden. Nog steeds een leuk spelletje!

Kortom: een vermakelijk, grappig, mooi uitgevoerd boek, dat je een beeld geeft van Eulers leven en de situatie in Europa in zijn tijd.

(Jeanine)