Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Het mysterie van Pythagoras


In Leestip,Nieuws,Onderwijs, door wiskundemeisjes

Deze week verscheen een nieuw boek over wiskunde: Het mysterie van Pythagoras, geschreven door wiskundedocent Jan Helmer. Het boek combineert een spannend verhaal met de wiskunde uit de onderbouw van de middelbare school.

Mysterie Pythagoras

De Engelse Sophia ontvlucht tijdelijk haar niet zo fijne leven als ze op uitwisseling mag naar Italië. Ze logeert daar bij een aantrekkelijke Italiaanse jongen, Matteo, die dringend bijles wiskunde nodig heeft. Als hij zijn toets niet haalt, stuurt zijn vader hem naar kostschool in Engeland en dat is wel het laatste waar hij zin in heeft. Zijn wiskundeleraar is een weinig motiverende man, daar moet hij het niet van hebben.

Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij: Pythagoras, die geenszins dood blijkt te zijn, roept Matteo's hulp in voor zijn eigen probleem en leert hem en passant meer over wiskunde. Pythagoras blijkt een bewoner te zijn van de planeet Symmetria, waar wezens wonen die erg op mensen lijken en waar alles wat te weten valt al onderzocht is. Maar hij heeft dingen die het bestaan van Symmetria kunnen verraden achtergelaten op aarde, en dat is streng verboden. Die spullen moeten worden opgespoord voor ze door aardbewoners ontdekt worden, dat is de enige manier waarop hij nog onder zijn levenslange gevangenisstraf uit kan. En levenslang is erg lang op Symmetria...

Matteo en Sophia hebben nog een probleem: de maffia heeft het gemunt op Matteo's familie en ze moeten op de vlucht. Pythagoras vergezelt hen en ze maken allerlei spannende avonturen mee. Steeds blijkt wiskunde te kunnen helpen met allerlei problemen, en telkens als ze zich even vervelen trekt Pythagoras hun aandacht met een wiskundige vraag. Zo komen allerlei wiskundige concepten aan de orde.

Het boek is leuk om te lezen, al is het verhaal soms wat vergezocht. Soms is het een beetje voorspelbaar en stilistisch is er ook wel wat op aan te merken. Maar de wiskunde wordt verbazingwekkend goed in het verhaal ingepast, de romanfiguur Pythagoras is een leuk, ietwat vreemd personage en het verhaal is een mooie romance met fantasy-trekjes.

Als je echt moeite hebt met wiskunde word je waarschijnlijk niet zo snel enthousiast als Matteo, maar je steekt vast wat op van dit boek en het is leuk om te lezen. Als je de wiskunde al wel begrijpt, dan is dit een leuk verhaal waarin je de onderbouwwiskunde eens op een andere manier tegenkomt. Ik raad scholieren en docenten dan ook zeker aan dit boek te lezen.

Meer informatie over Het mysterie van Pythagoras, de auteur en het Pythagoras-kaartspel kun je vinden op www.pythagorasproject.nl.

(Jeanine)

30 reacties op “Het mysterie van Pythagoras”

 1. Arjan Eising:

  Wel heel veel plotelementen in één verhaal, als ik het zo lees. Is het nog wel een overzichtelijk verhaal geworden?

 2. Jeanine:

  @ Arjan: jawel hoor, het is nog een heel overzichtelijk en samenhangend verhaal!

 3. I meets World » Blog Archive » Het mysterie van Pythagoras:

  [...] over het wiskundige te kunnen vellen. Geïnteresseerden kunnen alvast een kijkje nemen op deze blogpost van de wiskundemeisjes, of rechtstreeks op [...]

 4. Henk Reuling:

  Ik heb heb boekje zojuist gelezen.
  Ik vond het soms allemaal wel érg ver gezocht en een te hoog gehalte een ongeloofwaardige science fiction: Tijdreizen, tijd langzamer laten lopen, het bestaan van een wereld symmetrica, een parallelle universum, reïncarnatie van Pythagoras in allerlei andere wetenschappers, een horloge waar 007 jaloers op is, etcetera.
  Nee, ik vond het verhaal té nep en ongeloofwaardig. Viel mij erg tegen.

 5. Henk Reuling:

  Ik heb het boekje zojuist gelezen.
  Het viel mij erg tegen. Het bevat een té hoog gehalte aan ongeloofwaardige science fiction: tijdreizen, tijd langzamer laten lopen voor de wereld om je heen, reïncarnatie van Pythagoras in andere oude geleerden, het bestaan van symmetrica, het bestaan van een parallel universum, een horloge waar agent 007 jaloers op zou zijn, een ruimteschip met een scanner die overal door heen kan kijken, maar toch ook weer niet, een 'waarheidsbehandeling' die van criminele maffiosi ineens eerlijke mensen maakt, etcetera.
  Allemaal wel heel erg ongeloofwaardig.
  Het viel mij dus érg tegen.

 6. I meets World » Blog Archive » Het mysterie van Pythagoras (2):

  [...] om het af te maken, zijn Matteo, Sophia en Pythagoras gered van een duidelijke dreiging. Helaas was de review van deze lezer niets anders dan de waarheid. Maar ik geef het boek nog het voordeel van de twijfel en ga trachten [...]

 7. Roberto:

  ik hebv het boek gelezen... best een leuk boek, het combineert een goed verhaal met wiskunde

 8. Odette:

  Ik ben begonnen met het boek te lezen tot p 59. Tot daar vond ik het een aanrader voor leerlingen. Maar wat op p 59 staat vind ik onjuist voor leerlingen:

  Wat zijn machten van 3? 8 = 2x2x2.

  8 is toch geen macht van 3!!!!! Toch niet in Vlaanderen. 8 is gewoon de derde macht van 2. Er wordt gewoon gewisseld tussen grondtal en exponent. Een fout die zwakke leerlingen ook soms maken

  1 is wel een macht van 3 nl de nulde maar niet om reden dat het 1x1x1 is

  En 9 is ook een macht van 3 nl de tweede

  Jammer van die pagina, en nu lees ik verder

 9. Jeanine:

  @ Odette: Ja, ik herinner me dat ik die fout ook gezien heb. Later in het boek staat het wel goed, geloof ik. Ik was ook verbaasd dat die fout over het hoofd gezien is.

 10. Sofie:

  Ik ben een studente wiskunde en ik vroeg mij af of iemand die het boek gelezen heeft misschien eens een voorbeeldje van een vraagstuk kon geven?
  Ik las bijvoorbeeld in een samenvatting dat de vraag "In hoeveel stukken kan ik een pizza snijden met een aantal sneden?" gesteld wordt.
  Iemand die mij kan helpen?

  Alvast bedankt!

 11. Tim:

  Als de sneden tot het midden gemaakt worden (als straal) is het aantal stukken in een pizza is n + 1 als het aantal sneden n is. Voor de mensen die niets met wiskunde hebben: Het aantal stukken is altijd 1 meer dan het aantal sneden. Bijvoorbeeld: Voor 4 sneden zijn er 5 stukken.

  Anders... uh... Weet ik het ook niet :P

 12. Cleo:

  vreselijk boek! literair gezien te laag voor woorden, en daar moet je dan een leesverslag over maken :|

 13. Pam:

  Niet klagen het is door mijn mentor geschreven.

 14. Anoniem:

  Ik vind het een best goed boek, helaas dat er fouten in zitten :*(

 15. Jan Helmer:

  Mijn excuus voor iedere fout die er in het boek staat. Als u zich heel erg daaraan ergert, adviseer ik u de tweede druk te bestellen. De belangstelling is gelukkig groot en de reacties die ik via mijn mailbox ontvang heel erg positief. Het boek blijkt voor veel jongeren een deur naar de wiskunde te openen en uit reacties van ouders blijken er ook kinderen te zijn die met het Mysterie van Pythagoras de weg naar de literatuur hebben gevonden. De reacties waren zo hartverwarmend, dat ik genoeg energie heb om het tweede deel te schrijven. Ook de filmwereld heeft inmiddels interesse en wie weet zien we Pythagoras nog eens op het witte doek.

 16. Katja:

  Ik moest het boek lezen en ik vond dat het een erg moeilijk boek was vooral omdat ze van het een opeens over een ander wiskundig onderwerp hebben en daar word k een beetje moe van. Ik vond het dus geen succes. Het is zeker geen leuk boek om een leesverslag over te maken want de inhoud is niet echt 1 verhaal het is meer een 1 verhaal waar allerlei wiskundige onderwerpen in gepropt waren. En alstublieft laat het om nog een gevolg op dit boek te maken. Behalve als het dan op een leuke manier word verteld en alles ook goed word uitgelegd want dat van die priemgetallen snap ik nog steeds niet en door dat boek vond ik het alleen maar moeiljker. Ik heb ook totaal geen problemen met wiskunde maar dit boek gaat me toch echt te ver want ik vond het werkelijk vreselijk.
  p.s ik ken Jan Helmer niet dus ik heb geen idee of het een goede wiskundeleraar is maar mijn mening is denk ik wel duidelijk.

 17. Katja:

  Kan alsjeblieft iemand alle 8 wiskundige personen opschrijven die in het boek voorkomen en alle 15 wiskundige onderwerpen want anders moet ik het boek nog een keer helemaal gaan lezen en daar heb ik niet al te veel zin in. Dus kan iemand mij alsjeblieft helpen

 18. Joep:

  Hallo mensen, kan iemand mij misschien wat meer informatie geven over de schrijver van dit boek, ik moet er namelijk een werkstuk van maken! Trouwens ik vond het boek oersaai en k snap nog steeds niks van die stof, en het gaat dan wel over Pythagoras maar ik weet nog steeds niet wat hij gedaan heeft en wat zijn stelling nou eigenlijk is! Joep

 19. HJ:

  Zie de laatste regels van het stukje van de wiskundemeisjes: "Meer informatie over Het mysterie van Pythagoras, de auteur en [..] kun je vinden op http://www.pythagorasproject.nl. "

 20. Joep:

  Sorry hoor, maar ik kan op die site niks vinden over de schrijver hoor! Alleen zijn adres enzo maar ik wil meer iets van een biografie ofzo!

 21. han:

  jammer zeg

  hier is een goede website over Pythagoras:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Pythagoras

 22. HJ:

  Joep, je hebt gelijk. Ik kon de hoofdstukken, een samenvatting, en onfo over Pythagoras vinden, maar zelfs niet de naam van de auteur. De website van de AKO heeft een kort tekstje (maar dat zal ook wel achterop de kaft staan): "Jan Helmer is in 1955 in Amsterdam geboren. De laatste jaren was hij werkzaam als auteur en eindredacteur bij wiskundemethoden van Thieme-Meulenhof en Malmberg. Hij is sinds 1978 wiskundedocent en momenteel werkzaam aan het Blariacumcollege in Venlo. Hij heeft geprobeerd met dit boek zijn passie voor de literatuur, de wiskunde, de filosofie en voor de Italiaanse cultuur samen te brengen."
  Helaas ben ik geen liefhebber van boeken die Pythagoras elke 216 jaar laten reincarneren.

 23. Joep:

  Ja, maar evengoed bedankt! En weet iemand de 8 namen van Wiskundigen die in dit boek vermeld worden? Alvast bedankt! Joep.

 24. esmee:

  Dit boek is geschreven door iemand met talent. Ik heb de tweede druk, ik denk dat de verfilming beter word dan het boek. Misschien vergezocht? Gebruik je fantasie! Als je van hem les krijgt begrijp je wiskunde en waarom hij dit boek gemaakt heeft.

 25. Janina:

  Ik zit ook in mr. Helmers mentor klas en heb zelf helemaal niks met wiskunde. maar als hij het boek voorleest snap ik het meestal wel

 26. Pam:

  Geweldig boek, van het begin tot het eind.

 27. Bob:

  Je moeder

 28. Bob:

  Bel koos klust het want hij kan alles fixen

 29. Trees Vader:

  Hallo Jan,
  Hoe gaat het met je en je vrouw?
  Vond je kaart en probeer zo de beste wensen naar je te sturen.
  Veel,geluk,liefde en gezondheid voor 2020.
  Liefs uit Heiloo Aad en Trees Vader.

 30. Trees Vader:

  zoek Jan Helmer

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.