Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Met een schoolbord en een krijtje


In Filmpjes,Uitjes, door wiskundemeisjes

Theater Adhoc brengt sinds afgelopen weekend een voorstelling over wiskunde op de planken:

Op een herfstachtige vrijdagmiddag blijven Joke en Jan, collega’s aan een Wiskundig Instituut, wat langer dan gewoonlijk hangen. Om nog wat na te borduren over een ‘steentje in hun schoen’. Een probleem dat ze maar niet gekraakt krijgen, maar dat té belangrijk lijkt om er het weekend overheen te laten gaan.

Met niets meer en niets minder dan een schoolbord en een krijtje, wagen ze nog één ultieme poging. Voordat ze zich weer enkele dagen aan hun sociale verplichtingen moeten gaan wijden.

Of vergissen ze zich daarin. Komen de grootste wiskundige inzichten juist ’s avonds op de fiets naar huis, ’s ochtends vroeg onder de douche, of zoals in het geval van Erwin Schrödinger, ’s nachts tijdens een amoureuze escapade?

Buiten de werkkamer wordt het stil en donker. Binnen vergeten beide collega’s de tijd én hun normale omgangsvormen. De gewone taal maakt plaats voor de ‘taal van de natuur’. Getallen worden lichamen en lichamen formules. Inclusief hun visuele en mentale aantrekkingskracht. En de rekenfouten én contra-intuïtieve sprongen die daar het gevolg van zijn. Vaak onverantwoord, maar steeds gepassioneerd en avontuurlijk. En met slechts één doel voor ogen: een mooi, eenvoudig en elegant resultaat. Zo naakt als alleen de waarheid kan zijn. Wiskundige waarheid welteverstaan.

De wiskundemeisjes zijn benieuwd en zien misschien wel kans naar een van de voorstellingen te gaan! Zie hier voor de speellijst.

(Jeanine)