Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Alles draait om 666


In Geschiedenis,Grapjes,Quotes, door Ionica

Professor Fritz Schweiger was vorige week in Nederland. Tijdens de lunch vertelde hij de volgende -tamelijk briljante- anekdote. Neukirch had het verhaal jaren geleden zelf aan hem verteld.

Neukirch was te gast op een diner in Cambridge. Hij zat naast iemand uit een ander vakgebied. Deze man vroeg hem wat wiskundigen nu eigenlijk deden. Neukirch antwoordde dat hij dat niet zo snel kon uitleggen. Zijn tafelgenoot drong aan. "Goed", antwoordde Neukirch. "Wij wiskundigen hebben onlangs ontdekt wat de waarde van het kleinste willekeurig gekozen getal is. Dat is namelijk 37."

Iemand aan de andere kant van de tafel stond boos op: "Wat een onzin!". Deze man was een professor in de theologie. Hij voegde eraan toe: "Er is maar één getal dat er toe doet en dat is 666, het getal van het beest."

De jonge Andrew Wiles was ook in de zaal en redde de situatie. "Maar 666 is 37 maal 18, dus er is geen enkel probleem." En zo werd de status van zowel wiskunde als Neukirch bevestigd...

12 reacties op “Alles draait om 666”

 1. henkbovekerk.nl:

  Mooi verhaal, ik houd van mooie verhalen.

 2. FJ:

  Inderdaad. Mooi verhaal. Wat ik me wel afvraag, is waarom 37 dan voor hem (en al die wiskundigen) het kleinste willekeurige getal is. Zo bijzonder is 37 ook weer niet...

 3. Arno van Asseldonk:

  Het enige bijzondere dat aan 37 is op te merken, is dat het een priemgetal is dat als de som van 2 kwadraten kan worden geschreven.

 4. Bart:

  Maar als je nou expres een kleiner getal kiest, is het niet willekeurig meer...

 5. Tammo Jan:

  Er is nog wel meer bijzonders aan 37 op te merken, getuige http://en.wikipedia.org/wiki/37_(number)

  Zo schijnt elk positief geheel getal te schrijven te zijn als de som van hooguit 37 vijfde machten.

 6. Johan:

  37 is het kleinste irreguliere priemgetal. Grofweg betekent dit dat n=37 het kleinste getal n is waarvoor het oplossen van x^n + y^n = z^n niet triviaal is.

 7. Marco:

  @FJ: Ik vond het volgende op internet en dus is het waar: "The most random two-digit number is 37, When groups of people are polled to pick a “random number between 1 and 100”, the most commonly chosen number is 37."

  Het getal 37 klinkt erg willekeurig en nauwkeurig, in tegenstelling tot bijvoorbeeld getallen die deelbaar zijn door 2 of 5. Er zijn mensen die altijd wanneer ze een willekeurig getal nodig hebben (bij het verzinnen van een verhaal of het testen van een wiskundige bewering) het getal 37 kiezen.

 8. Jan van de Craats:

  Toen ik nog in Leiden studeerde, liep ik college bij de beroemde wiskundige prof.dr. H.D.Kloosterman. Die koos ook altijd 37 als `willekeurig getal'. Daarom stond 37 in Leiden bekend als `het getal van Kloosterman'.

 9. clismo:

  toch vind het nummer van het beest een onovertroffen nummer

 10. angela:

  nou vint het maar onzin kna je niks beters verzinnen

 11. Rouke:

  Charly Chaplinn is ooit derde geworden bij een Charly Chaplinn loke-a-like wedstrijd.. das pas een verhaal...

 12. Isabelle:

  Ik heb volgende week centraal examen wiskunde B1,2 (havo). ben benieuwd of 37 er ook in voor komt :P

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.