Dit bericht is geplaatst op donderdag 11 oktober 2007 om 09:00 in categorieën Algemeen. Je kunt de reacties volgen via een RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van je eigen site plaatsen.
Wiskundemeisjes
Ionica & Jeanine
Rekenlinialen
In Algemeen, door Ionica
Jaren geleden was ik op een instemming voor een studentenkamer. Eén van de andere gegadigden vertelde toen uitgebreid dat hij rekenlinialen spaarde. Hij had zelfs een paar mooie meegenomen. Hij kreeg de kamer niet. Ik ook niet trouwens. Een paar jaar later kreeg ik van een vriend zelf een rekenliniaal. Hij had er een paar op de rommelmarkt gekocht en gaf ze (hard lachend) aan wiskundige vrienden cadeau.
Ik gebruik mijn rekenliniaal zeer zelden en ga zeker geen verzameling aanleggen. Toch vind ik het wel tof om er een te hebben en te weten hoe hij werkt. Bij een volgend wiskundetoernooi neem ik hem mee! Het is eigenlijk best jammer dat rekenlinialen vervangen zijn door rekenmachines. Hoewel, een oudere wiskundige vertelde een keer dat studenten vroeger alles van hun liniaal aflazen en dan zeiden dat de wortel uit vier ongeveer twee was. Niet alles was vroeger dus beter...
Op internet is er van alles te vinden over rekenlinialen, van virtule rekenlinialen tot het internationale rekenlinialen museum. Voor de echte liefhebber staat op Wired het artikel Slide rule still rules, over twee mannen die rekenlinialen verzamelen.
donderdag 11 oktober 2007 om 19:55
Ik heb zelf 2 rekenlinialen. De eerste kocht ik in 1984 in een boekhandel in Helmond. Het nadeel van deze rekenliniaal is dat ik wel sinus- en tangenswaarden van 0° tot 45° kan aflezen, maar dat er geen aparte cosinus- en cotangensschaal op zitten.
Mijn tweede rekenliniaal kocht ik in september 2005 voor 1 euro op een rommelmarkt in mijn woonplaats Beek en Donk. Ik kocht deze rekenliniaal hoofdzakelijk omdat er 2 dubbellogaritmische schalen op zitten: een voor e^x en een voor e^0,1*x. Een bijkomend voordeel is dat hier wel een afzonderlijke cosinus- en cotangensschaal op zitten. Een ander voordeel is dat op de reciprokenschaal ook pi te vinden is.
Naast deze tweede rekenliniaal maak ik ook veelvuldig gebruik van Noorduijns Wiskundige en statistische tafels.
maandag 29 oktober 2007 om 11:57
Arno, maar je hebt allemaal van die leuke trigonometrische formules en je kan worteltrekken met rekenlinialen, dus...
Ik heb lekker de mijne gekregen van mijn opa, die hij ook echt heeft gebruikt voor zijn werk.
donderdag 9 juli 2009 om 18:35
Ach, je kunt er zoveel mee doen: tabellen maken (1x instellen), bijv. incl/excl BTW, vermenigvuldigen (optellen van exponenten), delen (aftrekken van exponenten), worteltrekken, machtsverheffen, etc, maar niet eenvoudig optellen of aftrekken, want daarvoor heb je twee duimstokken nodig, en deze zijn ook nog steeds in de handel!